To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa

Gotowe karmy, pasze i nasiona - chleb

Anonymous - 2011-06-15, 21:04
Temat postu: chleb
witam,
to jak w końcu z tym chlebem podawanym kurom?
ponoć całkiem świeże pieczywo szkodzi ptactwu, a wysuszone? dlaczego należy je moczyć? czy po to żeby kurki czy kaczki sobie lepiej z nim radziły, czy są jakieś powody dot wpływu na zdrowie ptaków?
pytam bo pieczywa u mnie dużo, mam do niego dostęp a nie wiem na pewno jak je podawać swoim pupilom

ps pieczywo świeże czy też suszone jeszcze moim kurkom ani kaczkom nie zaszkodziło, a moczonego na oczy nie widziały

BartekKoza - 2011-06-15, 21:11

Ja też podaje suche pokruszone i świeże ale w niewielkich średnich ilościach, i nie zaszkodziło nigdy. Uważaj żeby nie podać zapleśniałego a taki namoczony chleb łatwo pleśnieje.
Anonymous - 2011-06-16, 01:46

tj namoczonego jeszcze nigdy nie dawałam, a ten jak im daje to też sprawdzam czy wszystko z nim w porządku
kura724 - 2012-08-27, 11:57

ja podaję kurą namoczony chleb i nic im nie jest
gonzo12 - 2012-08-27, 19:31

Podaje namoczony,po namoczeniu wyciskam nadmiar wody mieszam z otrębami pszennymi i podaje ,robie to dość często .Chleb czerstwy ale nie spleśniały
m,atek12 - 2012-08-28, 07:17

Ja również daje moczony odciśnięty chleb, szczerze mówiąc nauczone są i jak im nie dam to nic innego nie chcą. A tak troche chleba z mieszanką to potem się ładnie za zboże biora:)
Joanna - 2012-09-25, 17:33

Mam takie pytanie (w związku z wątkiem o tym co podawac kurom do jedzenia): po co dajecie kurom chleb? I jak to w ogóle jest z chlebem?

Wiem, że jeśli chodzi o papugi to się zawsze mówi żeby nie dawać, ew. można podawac suche pszenne (!) pieczywo. Pamiętam też, że dr Kruszewicz zawsze jak pisał o karmieniu dzikich ptaków, też np. kaczek, to pisał żeby nie dawać chleba.

Tak a propos tego co było wcześniej pisane. Namoczony chleb nie tyle szybko pleśnieje co kwaśnieje. I to jest chyba właśnie głowny problem - może doprowadzić do kwasicy wola.

Pozdrawiam,
Joanna

boguś - 2012-09-25, 17:53

Ja daje kurom chleb z zsiadłym mlekiem. Dlaczego tak nie wiem- odkąd pamiętam tak się robiło. A że mleka i jego przetworów często zbywa to naturalną rzeczą jest że zamiast wyrzucać daję to kurom. Urozmaicam im to dodając właśnie chleb. Chleb również jest zawsze kupowany w większych ilościach więc jakby co to nie brakuje.
AL - 2012-09-26, 15:44

chleb chlebowi nie równy, prawdziwy chleb, z naturalnych składników pieczony tylko na zaczynie z naturalnych drożdży nie bedzie szkodliwy dla ptaków, oczywiście podawany w rozsądnych ilościach.
To ma być dodatek do karmy a nie jego podstawa.
To co jest w sklepach to chleb faszerowany chemią, te wszystkie polepszacze,utrwalacze nie są obojętne dla zdrowia ptaków.W dodatku zazwyczaj podajemy chleb moczony, więc mamy swietną pożywkę dla wszelkich grzybów, zostawcie zwykły chleb przez kilka dni i sami zobaczycie jak zaczyna pleśnieć.Chleb dodatkowo zakwasza organizm ptaka zwłaszcza chleb żytni.
Jeżeli już podajesz chleb to go namocz, na chwilę, potem mocno wyciśnij i zaraz podaj ptakom w takiej ilości aby go zaraz zjadły, jak poleży w misce lub na trawniku przez cały dzień lub dłużej to może zaszkodzić.

Ulvhedin - 2012-09-26, 21:55

Ja tak myślę, że podając namoczony chleb, tak jak AL wspomniała zakwasza organizm i tym sposobem ptaszynki 'pomagają sobie się odrobaczyć'. W zasadzie to pewny nie jestem, czy dobrze pomyślałem ;P oczywiście nie mam na myśli tej chemii tylko taki prawdziwy chleb na zakwasie.
Joanna - 2012-09-27, 06:39

Dlaczego namoczyć? Co ma dać namoczenie? Tylko to żeby ptakom się łatwiej jadło?

Nie ma czegoś takiego jak naturalne czy nienaturalne drożdze. Jeszcze nie wymyślono syntatycznych drożdzy ;)

Ulvhedin - a kto podaje kurom chleb na zakwasie?

Z jednej strony chleb, który pleśnieje szybko jest zły, ale z drugiej taki, który w ogóle nie pleśnieje też może być zły, bo napchany konserwantami.

Jak chleb zaczyna kisnąć to jeszcze w wolu. Kwasica wola jest chorobą, a nie cennym zakwaszaniem. Do zakwaszania, jak ktoś koniecznie chce, słuzą specjalne kwasy, można też podawać probiotyki. Ale to działa na bakterie (przede wszystkim E. coli), a nie na pasożyty.

I dalej się zastanawiam jak to się ma do tego, że lekarze i ornitolodzy (bo przecież nie tylko dr Kruszewicz) mówią żeby nigdy nie karmić ptaków chlebem.

Pozdrawiam,
Joanna

Qsa - 2012-09-27, 13:54

Od zawsze u mnie podaje się chleb namoczony kurom i kaczkom wynika to trochę z ekonomiki, trochę z przyzwyczajanie, trochę z historii.
Kiedyś chleb piekło się raz na tydzień kilkanaście bochenków albo dogadywało się z sąsiadem na zmianę i trzeba było odświeżać. Po takim odświeżeniu jak chleb sczerstwiał to można nim gwoździe wbijać, jednocześnie nikt by żadnemu ptactwu chleba nie dał. Mój dziadek jak jadł to wszystkie okruchy wyzbierał. Jednocześnie kult chleba przeminął. Był tani, nikt czerstwego nie chciał jeść. Po co wyrzucać. No i z czasem zaczęli sprzedawać czerstwy. Kto da chleb świeży za 2,40 zł jak można kupić po 60 gr. Biorę chleb ze zwrotów. Najtańsza pasza. Owszem możesz dać czerstwy bochenek w całości ale sporo się zmarnuje i jakoś nie mogę patrzeć jak chleb leży na ziemi. Wrzucam do wody tylko na tyle aby rozmiękł i tak jak pisała AL , kiedyś zapomniałem dać i rzuciłem na drugi dzień kaczkom nic nie było ale kury się pochorowały. Nie wyciskam chleba wrzucam do koryta kilka minut nic nie ma. Chleb daję oczywiście jako dodatek.
Dodam tylko słowo o tym wyciskaniu owszem robiło się tak ale w przypadku jak chleb zaczynał pleśnieć, kilka razy się go zalewało i wyciskało. Ja takiego chleba nie daję wcale.

Ulvhedin - 2012-09-27, 16:47

Joanna, U mnie w piekarni pieką chleb na zakwasie, bez chemii dzięki czemu ludzie chętnie go kupują, taki prawdziwy chleb, nie jakieś 'dmuchańce', pleśniejące za życia. Chleb pleśnieje zazwyczaj gdy zamkniemy go w jakimś pojemniku, czy w reklamówce... na powietrzu wyschnie ale nie spleśnieje.

Jeszcze głupio podałem, że AL o chlebie na zakwasie pisała ;P a tu o zaczynie drożdżowym mowa była, miałem iść spać to się za pisanie wziąłem : :?: lol:

To Dr. radzi a nie podaje przyczyny?

AL - 2012-09-27, 17:16

Ulvhedin, Podaje - nadmiar chleba jest szkodliwy a ludzie tylko chlebem karmią i to w dodatku nie najlepszej jakości, jak ptak zaraz tego nie zje to wiadomo zaczyna pleśnieć.
W dodatku chleb zawiera sól, która jest szkodliwa dla ptaków, w domu chleb to dodatek, ale w parkach karmi się ptaki tylko chlebem

Bartek Mróz - 2012-09-27, 17:40

Czyli jest na to jedno uzasadnienie, albo nie podawać chleba w cale, albo w małych ilościach gdyż on może powodować choroby naszym kruszynkom. Lepiej kupić porządną paszę i jeszcze czymś urozmaicić kurkom dietę niż potem jeździć z nimi po weterynarzach i w ogóle. Jak człowiek zje spleśniały lub stary chleb to też choruję, jeśli chleb nam uschnie to nie namoczymy go i nie posmarujemy masłem, a potem z konsumujemy. Więc naszym pupilom też tego nie róbmy tylko sypnijmy jakiś innych pyszności.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group