patryk96 - 2014-01-06, 22:50 DANIELJ No też myślałem że więcej będzie ważył, ale widok imponujący Haha wierzę na słowo że mogło odechcieć się skubać
SERAMA dzięki damiano153 - 2014-01-06, 23:27 patryk96, takich ptaków sie nie skupie ;DDDpatryk96 - 2014-01-07, 00:14 no chyba że oskórować można Niosą Ci te kurki jajka?Ahlia - 2014-01-07, 23:03 Moj Kochinek
i big trio - ta brazowa to jakis maly oszukaniec ani to Kochin ani Brahma ale i tak ladna kurka
iklis - 2014-02-05, 20:30 Popieram:
damiano153 napisał/a:
takich ptaków sie nie skupie
tylko podziwia się je
Dwa lata temu kupując kurki jedwabiste zobaczyłam u hodowcy kilkuletniego złotego koguta. Wprost nie mogłam oderwać od niego oczu! Pomimo tego, że zupełnie nie znałam rasy i nie planowałam jej mieć..., nie mogłam się oprzeć i kupiłam parkę 6 tygodniowych kurczaków.
Sytuacja trochę skomplikowała się, kiedy ptaki podrosły i okazało się, że są to 2 koguty. Niby takie ociężałe i łagodne, ale względem siebie były bezlitosne. Na szczęście udało mi się znaleźć nowe podwórko dla jednego z panów. I tak miała zakończyć się moja przygoda z kochinami...
W ubiegłym roku zupełnie przypadkiem dostałam od znajomego jedno jajko 'kochinki'. To było takie niezobowiązujące zakończenie rozmowy na temat wielkości jajek różnych ras kur.
Akurat kwoczyła jedna z silek, więc, ot tak dla eksperymentu, posadziłam ją na jej jajeczkach dodając to otrzymane. Ku memu ogromnemu zdziwieniu jajko było zalężone, co więcej, wykluła się z niego kura.
Teraz z niecierpliwością czekam na wiosnę i na jej pierwsze jajka.
I już mnie kusi , aby rozmnożyć te kury, tylko nie mam pojęcia jakiego koloru upierzenie będą miały młode po złotym kogucie i niby białej kurce
'Niby', ponieważ kura jest z mieszanego stadka białych i niebieskich ptaków, nawiasem mówiąc ma pojedyncze wstawki z ciemnych piór.karo2411 - 2014-02-10, 20:07 witam od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem 2 kur i koguta kochina olbrzymiego barwy białej moje pytanie brzmi jakiego koloru niosą one jajka jeśli ktos byłby tak miły prosze o zdjecia hodowca od którego kupiłem twierdzi ze zaczynają sie nieść a mi szkoda zjadać ich jajekiklis - 2014-02-16, 18:41 Kokoszka wreszcie osiągnęła dojrzałość i po prawie 9 miesiącach od wyklucia (26.05.2013 r.) wczoraj zniosła pierwsze jajko. Ale jak na tak dużego ptaka, jajko do imponujących rozmiarami nie należy . Waży zaledwie 53 g.
A, kolor skorupki ma kremowy.
Ponieważ pojawiły się jajka ponawiam pytanie i prośbę do Osób bardziej doświadczonych w dziedzinie dziedziczenia koloru piór. Może ktoś z Państwa miał/kojarzył podobne ptaki i wie, jakiego potomstwa można spodziewać się po parce przedstawionej na załączonym zdjęciu?
Zaznaczam, że nie są to kury wystawowe, ale chciałabym, aby zdobiły podwórko, a nie straszyły na nim. robertokot25 - 2014-02-23, 19:03 Prośba o o cenę dwóch kokoszek kochina olbrzymiego złotego, budowa i kolor prawidłowy - czy może te czarne piórka w ogonie je dyskwalifikują jako czysty kolor? w momencie robienia zdjęć miały kilka miesięcy
http://img.fastshell.pl/?v=koch3.jpgelmar13 - 2014-02-24, 21:20 witam jstem tutaj nowy hoduje kury typowe nioski na jajka i chce powiekszyc swoje stadko o zolte kochiny i mam pytanko czy ma ktos takowe jajka do odsprzedania albo pisklaki tej rasy?DANIEL J - 2014-02-24, 23:47 iklis, Kurczaki mogą być żółte i białe albo będzie żółty lecz zakończenie ogona może mieć białe lub takie kremowe mogą się trafiać Twój kogut ma dziwny grzebień nie wiem czy dobrze widzę różyczkowy ? Tak z figury i tej maski to mi bardziej pod brachmy zalatuje
U mnie po czysto żółtych i co roku coraz lepszych po segregacji kurach zawsze trafia się jeden białas i zawsze kogut już 4 lata tak się to odbywa
karo2411, ich jajka niczym się nie różnią od jajek zwyczajnych czerwonych niosek Jak na tak wielkie kury niosą dość małe jajka.
robertokot25, ajjj te kity !!! kurde całkiem przyzwoite kury żeby nie ogony Czarne i robią się stożkowate, a to jest ciężko zatracić w tej rasie mocna wada do pozbycia się Na to trzeba uważać bo można dać się naciąć sprzedawcy nieraz powyrywają czarne pióra nabywca zadowolony, a tu za jakiś czas szok jak czarny ogonek odrośnie
robertokot25 - 2014-02-25, 00:01 DANIEL J - tak bo to były kurczaki od znajomego i on hoduje kochiny czarne i złote i pewnie czarny kogut się przy nich zakręcił , ja na razie koguta złotego nie mam, czy czysto złoty kogut by rozwiązał sprawę? czy nadal mogą wychodzić młode z takimi ogonami?DANIEL J - 2014-02-25, 00:12 robertokot25, no i się wyjaśniło, a znajomy wyczuł sprawę i Ci je tanio popchnął Nie no żarcik jak młode to mógł nie wiedzieć bo to późno wyrasta ale i tak jeszcze takiej tragedii nie ma No wątpię żeby po jednym sezonie to zniknęło takie ogonki lubią się pokazywać jeszcze w kilku pokoleniach, na pewno trochę się rozjaśnią od czerni do brunatnego i tak dalej do czystości trzeba lecieć iklis - 2014-02-26, 19:03
DANIEL J napisał/a:
iklis, Kurczaki mogą być żółte i białe albo będzie żółty lecz zakończenie ogona może mieć białe lub takie kremowe mogą się trafiać Twój kogut ma dziwny grzebień nie wiem czy dobrze widzę różyczkowy ? Tak z figury i tej maski to mi bardziej pod brachmy zalatuje
U mnie po czysto żółtych i co roku coraz lepszych po segregacji kurach zawsze trafia się jeden białas i zawsze kogut już 4 lata tak się to odbywa
DANIEL J bardzo dziękuję za wyjaśnienie w kwestii kolorów. Czyli wszystko możliwe i niczego nie można przewidzieć.
Tak sobie teraz myślę, że po mojej parze mogłabym się spodziewać nawet takich niespodzianek jak ma Robertokot25, bo kurka jest ze stada, gdzie były ptaki niebiesko upierzone. To naprawdę fascynujące
Odnośnie czystości gatunku - to cena którą zapłaciłam jako nowicjusz za naukę. Jeden z Forumowiczów uprzejmie wyjaśnił mi już w prywatnej korespondencji, że to moje kogucię to raczej kochinem nie jest.
Rzeczywiście jego grzebień jest jakiś dziwny , co widać na poniższym portrecie
Jeżeli chodzi o jego wydłużoną sylwetkę, to chwilowe. To efekt zauroczenie kurką, wobec której miał niecne zamiary. Bo tak normalnie, to on jest niższy
I na zakończenie zaprezentuję zdjęcie porównawcze jajka kochinki i innych kur - może się komuś przyda.
Dodam jeszcze, że pierwsze jajko było jaśniejsze niż to ze zdjęcia. I jak do tej pory kokoszka całkiem nieźle niesie się - od 15-go lutego zniosła 8 jajek DANIEL J - 2014-02-26, 22:19 iklis, no żeby nie ten grzebień to byczek piękny
iklis napisał/a:
Odnośnie czystości gatunku - to cena którą zapłaciłam jako nowicjusz za naukę.
Na pocieszenie każdy zaczynał od zera
Jeszcze zobaczysz jakie mogą się piękne kurczaki wyrodzić
Żółte kochiny najciężej jest moim zdaniem doprowadzić do porządku kolorystycznego jeśli zaczyna się od ptaków z defektami barwnymi bo niby osobnik czysty, a w lęgach się odzywają geny dziadków i bam czarne albo ciemnobrązowe pióra najczęściej ogonowe.
Myślę że najłatwiej to czarne i białe bo u nich czarno na białym widać co jest nie tak Bartek Mróz - 2014-02-27, 00:32 A ja mam taki sam problem dzisiaj wykluly mi sie kurczaki po zoltych rodzicach. W moim stadzie jedna kurka jest jasniejsza, druga ciemniejsza, a kogut ma niestety czarne piora na ogonie. Ale, u kurczakow rozbierznosc barw jest tak ogromna ze jednego kurczaka mam tak jak mowiliscie bialego, poprzez idealnie zolciutkie, przez żółte z nalotem ciemnym na glowce, przez idealnie pomaranczowe, przez pomaranczowe z ciemnym nalotem na glowce aż po uwaga KUROPATWIANY. I tutaj moje pytanie. Skad ten kuropatwiany kurczaczek? Jakim cudem on ma takie upierzenie? Co sam sobie wybral jaki chce miec kolor? Nie rozumiem. Żółci rodzice kuropatwiany kurczak jak bysicie mogli mnie uswiadomic jakim cudem to sie stalo to byl bym wdzieczny