Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa

Warzywa i owoce - Głóg

anna czarnota - 2006-11-04, 22:33
Temat postu: Głóg
W Polsce występują następujące gatunki głogu:
-głóg jednoszyjkowy - zawiera jedną pestkę
-głóg dwuszyjkowy – zawiera dwie lub trzy pestki
-głóg szkarłatny
-głóg wielkoowocowy
-głóg ostrogowy – najczęściej występuje w formie drzewa
-głóg syberyjski – najczęściej występuje w formie drzewa

Wszystkie wyżej wymienione gatunki często się ze sobą krzyżują, kiedy nie jest kontrolowane ich zasadzanie i wtedy są trudne do rozpoznania gatunku. Głóg występuje w formie niewysokiego drzewa lub krzewu, które obficie porastają okolice rowów, nieużytki, skraje lasów, przydrożne pasy zieleni, ale jest on także sadzony w parkach i ogrodach ze względu na białe kwiaty i czerwone owoce, które ozdabiają go całą jesień i mogą służyć także człowiekowi do przetworów. Jest też powszechnie wykorzystywany do tworzenia żywopłotów ze względu na swoje ciernie, dorastające do 2cm długości. Występuje powszechnie w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej.

Głóg zawiera bardzo dużo witaminy C i PP, a także związki flawonoidów, karotenoidów i trójterepenowe, pochodne puryny takie jak adrenalina oraz guanina, a także nukleozydy – adenozynę i guanozynę, aminy. Posiada małe liście na cienkim ogonku, a kitnie na biało lub różowo, owoce są kuliste do cylindrycznych ciemno czerwonego koloru, przypominają owoce dzikiej róży w miniaturze.

KWATY: Głóg kwitnie od kwietnia do czerwca (zależne jest to od pogody) i w tym okresie należy zbierać kwiaty głogu, które następnie suszymy i sporządzamy z nich lecznicze napary (1 łyżka ususzonych kwiatów głogu zalana szklanką zimnej wody i podgrzewana przez okres 20 minut nie doprowadzając do wrzenia). Suszone kwiaty bardzo ładnie pachną i należy je przechowywać w papierowych torebkach, aby jak najdłużej zachowały swoje właściwości.

OWOCE: Świeże owoce używamy do sporządzania dżemów, oraz nalewek. Mają one cierpko-słodkawy smak, ale wyśmienita jest z nich nalewka. Nalewkę wykonujemy w następujący sposób: dojrzałe owoce, przebieramy i myjemy, następnie wsypujemy do dużego słoika, na 2 części spirytusu bierzemy jedną część cukru i cztery części owoców, owoce zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem, musimy pamiętać żeby codziennie wszystko dobrze wstrząsnąć, taka nalewka jest najlepsza po 3 miesiącach.
Dojrzałe owoce zbieramy we wrześniu i w październiku, suszymy je w niezbyt wysokiej temperaturze, idealnie jest suszenie na słońcu. Wysuszone owoce przechowujemy w papierowych torebkach, alby nie zapleśniały i długo były dobre do spożycia.

DZIAŁANIE: Obniża ciśnienie krwi, działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe, zwiększa przepływ krwi, poprawia wydolność serca, działa także uspokajająco,

Używamy go także w żywieniu naszych podopiecznych, jako przysmak w okresie zimowo-wiosennym a także jako źródło witamin i różnych związków, które mają dobroczynny wpływ na nasze ptactwo. Mają podobne działanie jak na ludziach, czyli wpływają na układ sercowy, Najlepiej ptactwo zjada je w postaci namoczonej i podajemy je tylko w takiej ilości, aby ptaki zjadły je od razu. Nie powinno ich zabraknąć w okresie silnych mrozów, ja moim ptakom podaje je także jesienią, kiedy są świeże wtedy też bardzo chętnie je zjadają.

Ten tekst napisałam samodzielnie i nie jest on kopią polskich jak i obcojęzycznych książek, magazynów, czasopism, stron WWW oraz innych tekstów podobnego lub tego samego typu. Tekst napisany na podstawia własnych doświadczeń i stron WWW.

wanted - 2006-11-08, 21:28

Głóg zawiera pewnego rodzaju barwniki wpływające na czerwone zabarwienie naszych ptakó. Powinno się go jednak lepiej podawać kiedy jest całkowicie dojrzały.
Jest bardzo cennym składnikiem diety naszych ptaków.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group