Przesunięty przez: Józek 2011-08-10, 21:47 |
Świnka morska-komentarze. |
Autor |
Wiadomość |
AL
Specjalista Administrator Alicja Pańka

Województwo: Śląskie
Pomogła: 72 razy Wiek: 67 Dołączyła: 13 Lip 2007 Posty: 2454
|
Wysłany: 2010-11-03, 17:07
|
|
|
Mariusz14, Chomiki w naturze też zapadają w sen zimowy, ale to płytki sen, mają zapasy ziarna i w zimę podjadają Swińka nie robi zapasow i nie tyje jesienią jak chomiki |
_________________ http://www.garnek.pl/panka |
|
|
|
 |
BIANKA1
MODERATOR

Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 22 Lis 2009 Posty: 1509
|
Wysłany: 2010-11-04, 08:00
|
|
|
Mariusz14 napisał/a: | AL, wiem,ale chodzi mi oto czy świnka nie zapadnie w sen zimowy czy coś w tym stylu. |
Bardzo mądre pytanie
Są zwierzęta , które zapadają w sen zimowy . Nie bedę dokładnie tłumaczyła na czym to polega , bo już Al częściowo wytłumaczyła , a co to jest dokładnie , można sobie poszukać w necie .
Istnieje równiez inny rodzaj " snu zimowego " . Jest to hibernacja . W ten sen, często wieczny , może zapaść też człowiek , jeśli temperatura otoczenia będzie zbyt niska dla podtrzymania funkcji życiowych całego organizmu . Mariusz , poczytaj też o hibernacji . |
|
|
|
 |
adam_gnatek
MŁODSZY REDAKTOR

Województwo: pomorskie
|
Wysłany: 2010-11-06, 10:58
|
|
|
świnka morska pochodzi z innych terenów świata niż chomiki. dziko żyjące świnki nie borykają się z zimą, lecz z pora deszczową i suchą, więc nie zapadają w sen zimowy |
|
|
|
 |
Dorota71
OPIEKUN DZIAŁÓW

Województwo: lubuskie
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 30 Lip 2009 Posty: 1696
|
Wysłany: 2011-01-03, 19:49
|
|
|
Miałam kiedyś świnki. Długowłose. Samczyk był wykastrowany.
Mieszkały w wolierze z papugami a zimą zabierane były do domu, do klatki.
To są zwierzęta ciepłolubne, padną na mrozie.
Niestety moje zginęły tragicznie w pożarze. |
_________________ Pozdrawiam
http://papieroweszalenstwo.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
ira i Kiki
ira i Kiki

Województwo: łódzkie
Wiek: 34 Dołączyła: 20 Sie 2011 Posty: 1 Skąd: Zduńska Wola
|
Wysłany: 2011-08-21, 17:11
|
|
|
Moja świnka morska ma kilka miesięcy.Ma na imię Kiki.Jest Moją drugą świnką.Kilka lat temu moi bracia i ja mieliśmy jedną świnkę.Nie długo zamierzam kupić drugą.
Jak wygląda Kiki :
Ma kilka kolorów: rudy, czarny i biały.
Ma czarne oczy.
Jej rasa:
Pers (długo włosa).
Mam pytanie.Czy jak dokupię drugą świnkę będzie się gryzła z moją świnką Kiki?(Druga to też samiczka jak Kiki.)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
|
_________________ irka i kiki |
|
|
|
 |
mikser

Województwo: łódzkie
|
Wysłany: 2011-08-21, 18:01
Nr Tel.: 660-696-094 |
|
|
To teraz ja powiem coś o świnkach. Mogą żyć na wolnym wybiegu pod warunkiem że mają gdzie się ukryć przed mrozem i opadami atmosferycznymi. Muszą mieć stały dostęp do pokarmu i wody. Rodzić młode mogą cały rok. Co do odpowiedzialności za młode to mam trochę inne zdanie. Jeśli jest na nie popyt to możemy świnki rozmnażać. Hodowcy nie pozbywaja się świnek na śmietnikach itp. Robią to ci którzy je kupują. Tacy IDIOCI kupują je bo mają akurat taki pomysł lub przychodzi moda na takie zwierzęta, a jak się znudzą to przez płot albo na śmietnik. |
|
|
|
 |
Kszypta

Województwo: śląskie
|
|
|
|
 |
|