Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Wtorek 02 Września 2014 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
Biologiczno-Ekonomiczne uzasadnienie hodowli kur niosek
Autor Wiadomość
Rybnik 


Województwo: Śląskie
Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 216
Wysłany: 2012-11-29, 13:44   

BIANKA1 napisał/a:



Cytat:
Są jednak dwie wady tych kur, pierwsza to biała skorupka jaj. Która jest bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne.

Czyżby ?
Rybnik napisał/a:
3) Jaka rasa znosi najwięcej jaj?

Generalnie można uogólnić że dzięki ciągłej pracy hodowlanej ilość jaj znoszonych przez rasowe kury jest ciągle zwiększana. Zdziwić może teza że "większość ras mniej więcej znosi tyle samo jaj"


Z tą teorią też bym polemizowała .


Drugi akapit

Też warto przeczytać


Generalnie chciałem zebrać podstawową wiedzę w jednym miejscu żeby nie czytać tych samych postów co jakiś czas.
Owszem takie jest moje zdanie na te tematy, więc oczekuję że je szybko zweryfikujecie.
 
 
BIANKA1 
MODERATOR



Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 36 razy
Dołączyła: 22 Lis 2009
Posty: 5468
Wysłany: 2012-11-29, 14:02   

Pierwszy link nie działa . Co do drugiego to nie wiem o co Ci chodzi , bo tam pisze

"Zainteresowanym przedstawiono niżej wyniki produkcyjne
zestawu towarowego mieszańców kur nieśnych Hy-Line W-36,
znoszących jaja o białej skorupie...............................
Wytrzymałość skorupy znakomita "
_________________
Mój temat w Spisie Hodowców . Zapraszam .
http://www.forum.woliera....der=asc&start=0
 
 
Rybnik 


Województwo: Śląskie
Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 216
Wysłany: 2012-11-29, 17:46   

Przepraszam, tu już powinno być dobrze

Drugi akapit
 
 
BIANKA1 
MODERATOR



Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 36 razy
Dołączyła: 22 Lis 2009
Posty: 5468
Wysłany: 2012-11-29, 18:11   

Znam ten artykuł , ale zupełnie nie wiem o co Ci chodzi .
_________________
Mój temat w Spisie Hodowców . Zapraszam .
http://www.forum.woliera....der=asc&start=0
 
 
BIANKA1 
MODERATOR



Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 36 razy
Dołączyła: 22 Lis 2009
Posty: 5468
Wysłany: 2012-11-30, 05:54   

Rybnik, ja nie polemizuje tylko pytam .
Piszesz
Cytat:
Są jednak dwie wady tych kur, pierwsza to biała skorupka jaj. Która jest bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne.


A na poparcie tej tezy przytaczasz artykuł który temu przeczy.

"Zainteresowanym przedstawiono niżej wyniki produkcyjne
zestawu towarowego mieszańców kur nieśnych Hy-Line W-36,
znoszących jaja o białej skorupie...............................
Wytrzymałość skorupy znakomita
"


Moje drugie pytanie

3) Jaka rasa znosi najwięcej jaj?

Generalnie można uogólnić że dzięki ciągłej pracy hodowlanej ilość jaj znoszonych przez rasowe kury jest ciągle zwiększana. Zdziwić może teza że "większość ras mniej więcej znosi tyle samo jaj"

A na poparcie karzesz mi czytać ,

"Wpływ genotypu

Podstawowym czynnikiem decydującym o jakości skorupy jest pochodzenie genetyczne. Wartości współczynnika odziedziczalności dla cech skorupy wahają się od 0,15 do 0,55 co wskazuje, że zmienność tych cech w stadzie kur zależy w 15-55% od czynników dziedzicznych. Współczynnik odziedziczalności różni się też w zależności od tego dla jakiej części okresu reprodukcyjnego był obliczany czyli w jakim wieku były kury. Cechy charakteryzujące jakość skorupy w znacznym stopniu uwarunkowane są różnicami genetycznymi występującymi między rasami, rodami i rodzinami kur. Określone mieszańce znoszą jaja o grubszej skorupie i cechuje je szybsze tempo odkładania wapnia podczas formowania się skorupy niż mieszańce, od których pochodzą jaja o cieńszej skorupie. Wykazanie na drodze genetycznej różnic fizjologicznych związanych z jakością skorupy jest sposobem poprawy jej cech i zmniejszeniem liczby stłuczek."

A gdzie tu pisze że jak twierdzisz
większość ras mniej więcej znosi tyle samo jaj"

Bo o tym że
Są jednak dwie wady tych kur, pierwsza to biała skorupka jaj. Która jest bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne.

też tu nie pisze

Ja się pytam , Ty mi nie odpowiadasz i jeszcze się złościsz .
Bardzo fajnie że chciało Ci się napisać temat dotyczący
Biologiczno-Ekonomicznego uzasadnienia hodowli kur niosek i chwała Ci za to , ale licz się z tym że dla wielu czytających będzie on jedynym żródłem wiedzy w tym temacie .
_________________
Mój temat w Spisie Hodowców . Zapraszam .
http://www.forum.woliera....der=asc&start=0
 
 
Joanna 
specjalista weterynaria



Województwo: malopolskie
Pomogła: 82 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 31 Lip 2006
Posty: 2680
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-11-30, 08:39   

Wydaje mi się, że wiem o co chodzi Rynikowi z tym, że większosć ras znosi mniej więcej tyle samo jajek. Chyba chodzi o to, że rasy w podobnym typie praktycznie znoszą mniej więcej tyle samo jaj. Różnice w nieśności pomiędzy kurami tych ras są podonne jak różnice w niesnosci pomiedzy poszczegolnymi osobnikami w obrębie danej rasy.

Są rasy typu nieśnego lekkiego, które znoszą najwięcej jaj. To jest przede wszystkim Leghorn i różne mieszańce bazujące na tej rasie. Z tym, ze w hodowli przydomowej te rasy i mieszańce (zwłaszcza mieszańce) NIGDY nie będą znosiły tyle jaj ile znoszą w chowie intensywnym. Bo one są genetycznie przystosowane do odpowiednich warunków (odpowiednia pasza podawana w odpowiednim czasie w odpowiedniej ilosci, konkretny program świetlny, który nie polega na tym, że kurom się swieci wieczorem światło, ale na tym, że w odpowiednim wieku światło świeci się odpowiednią liczbę godzin i na dodatek światło musi miec odpowiednie natężenie). Jeśli te (+ też jeszcze inne) warunki nie są spełnione, to kury te będą się niosły "normalnie".

Większosć ras nieśnych nalezy do typu nieśnego średno-cięzkiego (albo inaczej ogólnoużytkowego). Tutaj należą m.in. rasy takie jak Rhode Island Red i White, Sussex, New Hampshire czy zielononóżka oraz różne mieszańce międzyrasowe. Mieszańce też są przystosowane do konkretnych warunków. Jeśli są mieszańce do chowu intensywnego, to nie będą dobrze się niosły w warunkach chowu przydomowego.

Takich parę danych, bez ras: 160-180 jaj, 190-220, 170-190, 200-230, 170-200, do 220, 170-200, 150-160, ok. 160, 160-180. Jak więc widać te liczby są podobne. Zwłaszcza, że na ogoł w przypadku tych najwyzszch liczb okazuje się, ze tak się niosą specjalne, wyselekcjonowane linie, a normalnie tych jaj jest mniej.

Nie u wszystkich kur zostało wyeliminowane kwoczenie, więc jeśli jest, to automatycznie jaj jest mniej.

Jeśli ktoś decyduje sie na hodowlę niosek w celach zarobkowych, to nie wystarczy zapytać na forum i poczytać forum, trzeba poczytać specjalistyczną literaturę, której w Polsce jest trochę. Hodowla, która ma się opłacac ekonomicznie to nie jest hodowla amatorska, to już naprawdę coś powaznego. Do tego trzeba mieć solidną wiedzę.

Gdzies ktoś napisał, ze ekonomicznie chow wolnowybiegowy nie opłaca się. Oczywiscie, że - jeśli brać pod uwagę tylko i wylącznie zyski - najbardziej opłaca sie chów klatkowy i to wtakiej formie jak był dawniej, a teraz już jest niedopuszczony. Ale tutaj na forum nie ma producentów jaj, tutaj są osoby, które hodują drób bo to lubią. Chów wolnowybiegowy też jest opłacalny, choć oczywiscie nie zarobi się na tym tak jak na intensywnym chowie. Ale nie zawsze chodzi tylkoi wylącznie o zysk.

W wątku pojawił się też problem mieszańców. Tutaj chodzi o to, że tworzy się mieszańce, które maja cechy różnych ras, a poza tym u mieszańców dochodzi do zwielokrotnienia pewnych cech, tzn mieszance przewyższają pod pewnymi względami rasy, z których powstały. Generalnie selekcjonuje się w takim kierunku żeby chów kosztowł jak najmniej (np. takie wykorzstanie paszy żeby wyprodukowanie jednego jajka kosztowało jak najmniej), a wyniki były jak najwyższe (jak najwiecej jaj, w jak najkrótszym czasie). Ale zawsze jest coś za coś. I tutaj mieszańce są nieprzystosowane do warunkow zewnetrznych, są znacznie delikatniejsze i bardziej podatne choroby wynikające ze złych warunków środowiskowych. Dlatego mieszance przeznaczone do chowu intensywnego nie nadają się do chowu przydomowego (nie dość, że nie będą znosić tyle jaj co "zaplanowano", to jeszcze będą chorować).

Co do koloru skorupy, to w którymś artykule z któregoś linku Rybnika, było napisane, że ciemne skorupy są wytrzymalsze i że zapewne ma na to wpływ barwnik. Z tym, że to nie jest tak, ze białe skorupy są złe. Gdyby tak było, to nie selekcjonowano by kur znoszących białe jaja do celów chowu intesywnego. Generalnie jest tak, że w danym kraju hoduje się kury znoszące jaja w takich skorupach jakie są preferowane przez konsumentów. Natomiast na wytrzymałość skorupy najwiekszy wpływ ma to co zalezy od hodowcy, czyli żywienie, warunki, zdrowotność.
Z tym, że nie jestem pewna czy przejście od tego, ze ciemna skorupa jest bardziej wytrzymała do tego, że białe skorupy są bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne jest do końca uprawnione.

Pozdrawiam,
Joanna
_________________
*O tym co piszę na Forum oraz o mnie**O papugach**O chorobach i leczeniu drobiu*
-----
Jak wiesz, że masz rację, to nie obchodzi cię co inni myślą. Prawda jak oliwa, i tak w końcu na wierzch wypływa. B. McClintock - amerykańska genetyk - cytowana w artykule C. Wallis (Time)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

© Design by Bunet.pl® - Krak򵞲008 Wszelkie prawa zastrzeÂżone.
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,82 sekundy. Zapytań do SQL: 11