Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Sobota 20 Lipca 2019 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kamil Kowalski
2007-07-23, 10:13
Co kura powinna na codzien jesc i ile?
Autor Wiadomość
Bawka 
admin spec.wet.



Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomogła: 137 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 6836
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-04-23, 00:05   
   Nr Tel.: 601 654 364


Suri napisał/a:
Pokrzywa zawiera do 25% białka, pewnie zależy jakie stadium rośliny no i podane są dane przy suszu a nie świeżej roślinie, bo na taką to nawet nie patrzą, mimo że w zimie się rzucają (widać wybredne gdy wszędzie pełno zielonego ).

Dlatego należy pisać dokładnie. Jeżeli piszesz o roślinach zielonych to myślimy o zielonce, roślinach świeżych: młodej pokrzywie (4-5% białka) i mokrej rzęsie wodnej (kilkanaście procent). Natomiast jeżeli to ma być 25% czy 45% (dla rzęsy) to tylko w suszu, a to zupełnie inna bajka. Zimą - tak, ale nie o tej porze roku. Jeżeli susze teraz, to tylko w mieszankach, inaczej nie będą jadły (chyba, że nie mają dostępu do zielonego wybiegu, wtedy zdziobią nawet świeżą). I nie z pokrzywy czy rzęsy, ale raczej susz z lucerny :)

Suri napisał/a:
Nie nie stosuję żadnych śrut poekstrakcyjnych, te są zapewne głównie przy intensywnym chowie towarowym, łubin czytałam że podaje się śrutowany a jako zamienniki m. in. groch, bobik itp.

Właśnie w tym problem. Stado 120 sztuk leghorna Chmielu021 to już chyba "intensywny chów towarowy"...
_________________
Małgorzata Zduńczyk
 
 
Suri 


Województwo: śląskie
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 02 Kwi 2015
Posty: 583
Wysłany: 2016-04-23, 00:19   

Dlatego zaproponowałam śrutę poekstrakcyjną, szczególnie że to leghorny potrzebujące dużo białka ;) . Najważniejsze że się wszystko wyjaśniło :przytul: .
 
 
Bawka 
admin spec.wet.



Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomogła: 137 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 6836
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-04-23, 11:02   
   Nr Tel.: 601 654 364


Suri napisał/a:
Dlatego zaproponowałam śrutę poekstrakcyjną, szczególnie że to leghorny potrzebujące dużo białka .

Dlatego Chmielu021 potrzebuje doświadczenia kogoś, kto ma leghorny w większej liczbie (nie tylko kilku sztuk), kto stosuje koncentraty lub radzi sobie bez nich. Kto korzysta z pasz przemysłowych lub robi własne na bazie śrut zbożowych (własnych) i poekstrakcyjnych. Kto chowa bardziej ekstensywnie czy wręcz ekologicznie.

Chmielu021, poczytaj o różnych wariantach chowu niosek - bardziej intensywnym (w oparciu o pasze pełnoporcjowe) i ekstensywnym czy ekologicznym. Poczytaj na forum o żywieniu kur. Skontaktuj się z kimś, kto ma podobne stado i spróbuj skorzystać z jego doświadczeń. Dostosuj do własnych potrzeb i możliwości.
_________________
Małgorzata Zduńczyk
 
 
newrom 


Województwo: Małopolskie
Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 288
Wysłany: 2016-04-26, 07:55   

U mnie kury i przepiórki zjadły śrutę sojową bez problemu, ale droga impreza, a do tego wystarczy mi soi (i estrogenów) z kiełbas, jogurtów i całej reszty doprawionej "białkiem sojowym"
 
 
wowa50 


Województwo: śląskie
Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 77
Wysłany: 2016-04-28, 15:01   

Bawka napisał/a:
Leghorn, w porównaniu do niosek towarowych potrzebuje objętościowo mniej paszy (lepiej wykorzystuje paszę), ale pasza musi być bardziej energetyczna i zawierać więcej białka. Same ziarno czy śruta (to tylko 12% białka) nie wystarczy. Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie mieszanki paszowej uzupełniającej - koncentratu paszowego. Ten zapewni dodatek niezbędnych aminokwasów, składników mineralnych i witamin. Chyba, że ktoś ma kilka/kilkanaście niosek i będzie im zapewniał dodatek białkowy - twaróg/gotowane mięso/gotowane strączkowe. Zielonki mają jedynie 4-5% białka; to pasza objętościowa i "rozcieńcza" dawkę pokarmową. Drożdże - ponad 40% białka, ale można podać tylko 5% dawki pokarmowej. A, i ostrożnie z kukurydzą - ma mniej białka niż inne zboża i tuczy ;)

Witam
nawiazujac do tej dyskusji chcialbym ostrzec niedoswiadczonych hodowcow aby nie przebialkowac pokarmu- wlasnie odebralem wyniki z sekcji mojej zielononozki kuropatwianej- padla mi w ciagu paru godzin:
" pekniecie torebki watrobowej, tluszczowe zwyrodnienie watroby, zazolcenie tuszki i blon sluzowych, zatrzymanie jaja, jelita puste i zapadniete."
Karmie kurki ziemniakami i ok. dwa razy w tygodniu moczonym chlebem do ktorego dodaje Pasze kurke zmieszana z zesrutowana kukurydza, dodaje tez czasem gotowane mieso i inne resztki.Dostaja tez ciagle pszenice,czesto bialy ser lub kefir.
Weterynarz polecil absolutnie wykluczyc chleb,ziemniaki i ograniczyc kukurydze i pszenice.....pasza jest bowiem dobrze sama w sobie zbilansowana,poleca tez owies...niby zgadzam sie z tym ale sama pasze podawac?....
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Bawka 2016-04-28, 19:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adrian_lasek 



Województwo: warmińsko- mazurskie
Pomógł: 7 razy
Wiek: 28
Dołączył: 28 Lip 2007
Posty: 689
Wysłany: 2016-04-28, 15:16   

Kury są ziarnojadami i to ziarno powinno być podstawowym składnikiem ich diety, a nie jedzenie ludzi. Proszę, nie uczłowieczajmy kur, bynajmniej w tej kwestii.
 
 
Bawka 
admin spec.wet.



Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomogła: 137 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 6836
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-04-28, 19:24   
   Nr Tel.: 601 654 364


wowa50 napisał/a:
chcialbym ostrzec niedoswiadczonych hodowcow aby nie przebialkowac pokarmu

Ale, w przypadku Twoich zielononóżek, nie chodzi o poziom białka w paszy, a o węglowodany, które zamieniane są w tłuszcz. Stąd opinia lekarza:
wowa50 napisał/a:
Weterynarz polecil absolutnie wykluczyc chleb,ziemniaki i ograniczyc kukurydze

bo to są pasze tuczące.
wowa50 napisał/a:
pasza jest bowiem dobrze sama w sobie zbilansowana,poleca tez owies...niby zgadzam sie z tym ale sama pasze podawac?....

Mieszankę pełnoporcjową czyli paszę zbilansowaną lub ziarno i śruty (jak pisze adrian_lasek ), wzbogacone o dodatek białkowy (twaróg, mleko w proszku, bobowate itp.).
_________________
Małgorzata Zduńczyk
 
 
wowa50 


Województwo: śląskie
Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 77
Wysłany: 2016-04-28, 20:17   

W takim razie przepraszam Bawka za niescislosc....moze zle go zrozumialem...
w kazdym razie od pieciu lat mam mala hodowle (kilka kurek + kogut) i pierwszy raz mi sie to przytrafilo- fakt ze niepotrzebnie domieszalem do gotowej paszy jeszcze zesrutowana kukurydze ale bylo to zawsze ok 30% calej dawki dziennej....nigdy dokladnie tego nie porcjuje- kury maja poza tym 10 arowy zielony wybieg!...
Poza tym nie bardzo moge zrozumiec jak podawac pasze bez jakiegos lekkiego "lepiszcza"?....a nabial oczywiscie 2-3 tygodniowo dostaja....
 
 
Chmielu021 


Województwo: Łódzkie
Wiek: 36
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 66
Wysłany: 2016-04-28, 20:33   

Ja daje pszenica pszezytem mieszanka kukurydza I teraz trawę zaczęły mi nieść od 1 kwietnia i wczoraj 62 jajka chyba nie będę zmieniał proporcji co sądzicie .proporcje to 2 wiadra po 12kg pszenica 1 wiadro pszenzyto 1 wiadro mieszanka i 0.5 wiadra kukurydzy
 
 
Chmielu021 


Województwo: Łódzkie
Wiek: 36
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 66
Wysłany: 2016-04-28, 20:44   

Najbardziej odpowiednią paszą dla kur jest ziarno zbóż ześrutowane, ale również pewna ilość ziarna powinna być podawana w całości. Część całego ziarna zaleca się zadawać w porze popołudniowej , aby dłużej zalegało w przewodzie pokarmowym w czasie nocnym. Kura na żołądek monogastryczny, więc musimy podać białko o wysokiej wartości biologicznej i o odpowiedniej koncentracji energii. Część dawki uzupełniamy paszami przemysłowymi lub koncentratami białkowymi przeznaczonymi dla kur niosek. Powinniśmy również uzupełnić dzienną dawkę premiksami zawierające składniki mineralne, witaminy i aminokwasy. Co do ilość koncentratu, czy premiksu mineralnego kierujemy się ściśle zaleceniami producenta. Za ten dodatek kury nam się odwdzięczą lepszą nieśnością, wybarwionym żółtkiem i silniejszą skorupką jaja. Kura w zależności od rasy pobiera dzienne od 130 do 160 gramów paszy. Zaleca się aby ziarno stanowiło co najmniej 65% udziału w dziennej dawce, odpowiada to około 70 – 100g. Najlepiej jak są to 2 – 3 gatunki ziarna. Jak mamy kukurydzę i żyto to dajemy w mieszance w formie ześrutowanej, a jęczmień w całości. Kukurydza wpływa również dodatnio na zabarwienie żółtka jaja.
W chowie przydomowym kur podajemy również inne pasze jak ziemniaki, susze z zielonek, mleko, czy odpadki kuchenne. Ziemniaki ograniczamy do 30g na sztukę dziennie, susz lub okruchy z siana 5 – 7gna sztukę. Dzienną dietę kur możemy wzbogacić o rozdrobnioną marchew w ilości 20g , podobną ilość możemy podać rozdrobnionych buraków ćwikłowych, jarmużu lub kapusty pastewnej.

Smak jaja w dużym stopniu zależy od zadawanej paszy, szczególnie korzystnie wpływa skarmianie produktów mlecznych. Musimy mieć na uwadze, że niekorzystnie na smak wpływa mączka rybna, zepsuta woda i zła pasza.

Czynniki wpływające na nieśność to: światło – długość dnia, temperatura otoczenia, a przede wszystkim żywienie. Zapewniamy również wodę do picia i możliwość pobierania piasku i żwirku co sądzicie?
 
 
Bawka 
admin spec.wet.



Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomogła: 137 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 6836
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-04-28, 21:04   
   Nr Tel.: 601 654 364


Chmielu021, kopiowany tekst należy opatrzyć linkiem do strony źródłowej i zaznaczyć, że to jest cytat z czyjejś pracy, a nie naszej własnej.
Np.:
źródło:
http://www.wodr.poznan.pl...mponent&print=1
_________________
Małgorzata Zduńczyk
 
 
Chmielu021 


Województwo: Łódzkie
Wiek: 36
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 66
Wysłany: 2016-04-28, 21:52   

Ok będę pamiętał
 
 
arnik 


Województwo: łódzkie
Dołączył: 28 Lut 2016
Posty: 6
Wysłany: 2016-04-28, 22:48   

Czy można 4-tygodniowym kurczakom podac kijanki? Mam tego w stawie mnóstwo .
 
 
Chmielu021 


Województwo: Łódzkie
Wiek: 36
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 66
Wysłany: 2016-05-17, 14:09   

Tylko gotowane w cieście
 
 
elunia 


Województwo: dolnośląskie
Dołączyła: 23 Mar 2011
Posty: 86
Wysłany: 2016-05-18, 20:12   

mam propozycje kupna pszenicy zeszłorocznej /gościu opróżnia spiżarnie przed żniwami/czy kupić czy poczekać na świeżą po żniwach.\ojciec mój mówi ,że zeszłoroczna traci na wartości.Czy to prawda ten co sprzedaje mówi że można przez 3 lata karmić tą samą pszenicą. Proszę o pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,92 sekundy. Zapytań do SQL: 13