A zdajesz sobie sprawę z ogromu kosztów na początku hodowli chyba że chcesz utrzymywać jedną krowę na własne potrzeby bo przy produkcji towarowej trzeba liczyć się z ogromnymi kosztami związanymi z rozpoczęciem produkcji mpeka
Czy ktoś z was prowadził hodowlę wypierającą w kierunku bydła simentalskiego na krowach czarno-białych HO , jak to wygląda i czy to się opłaca czy lepiej kupić gotowe simentale ? Chociaż simentale to jedne z najdroższych ras bydła i w woj. mazowieckim jest ich bardzo mało.
Zależy na jaki kierunek się nastawiasz , simentala to raczej należy do rasy prymitywnej, mięsno - mlecznej.. choć obecnie prowadzona w kierunku mlecznym..
Zacielałem czarno białe krowy , inseminacja nasieniem simental, Cielaki podawały się w kierunku simentala nawet ubarwieniem jak i wyglądem budowy. Mieszańce takie mają lepsze walory opasowe, jak i mleczność zadowalająca. Czysto rasowych simentali nie miałem, w mojej okolicy w ogóle były nie spotykane . Z opowiadań wiem, że dawniej krowy tej rasy wykorzystywane były między innymi, jako siła pociągowa w uprawie roli .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum