Paramyksowirusy u kur wywołują rzekomy pomór drobiu, a nie "kręćka", jak u gołębi. Wirusy te są z tej samej rodziny, ale to dwa różne rodzaje wirusów i dwie różne choroby - dotyczą innych układów, części ciała.
Kury mają "swoje" choroby dotyczące układu nerwowego i wywołujące objawy nerwowe.
Szczepienie kur szczepionką przeznaczoną dla gołębi nie ma sensu.
Tak dla odświeżenia tematu, pokaże najładniejszą kurkę ze starszych dworek. U mnie wszystko intensywnie się pierzy i jeszcze rośnie, więc nie ma za bardzo co pokazać.
Poza tym pogoda jest tak okropna w tym roku że chyba będę musiał pomyśleć o jakimś wybiegu z dachem.
Witajcie. Chciał bym wam pokazać dwie kury którym ostatnio zrobiłem fotki. Podobnych jakościowo kur mam w tym momencie około 15. Selekcja będzie bardzo trudna. Kury są bardzo podobne.
Województwo: mazowieckie Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 08 Lip 2006 Posty: 2268 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-29, 13:40
Na tym etapie dopracowujemy szczególy u dworki. Co mnie bardzo cieszy. Kury na zjęciach mają bardzo dobre grzebienie z poziomym odcięciem. Reszta również dobra.
Województwo: mazowieckie Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 08 Lip 2006 Posty: 2268 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-18, 10:53
Ból głowy. Z około 40 kogutów chcę zostawić około 10-15. W ostatnim roku dopracowywałem głównie barwę oraz prowadziłem selekcję w kierunku brody. Żólte skoki są już od dawna ustabilizowane. W następnym sezonie skoncentruję się głównie na formie grzebienia, ktory przybiera różne postacie. Wzorzec dopuszcza pewną "dowolność" w jego kształcie, ale pomimo to warto byłoby go ujednolicić.
Proszę pamiętać o tym, że czubatka dworska jest kurą ogólnoużytkową. Ma być co do gara włożyć, mieć możliwość selekcji płci już u jednodniowych kurczaków, no i ma znosić w miarę dużo średniej wielkości jajek. Dotychczas wysiłki hodowców dworki koncentrują się na cechach zewnętrznych, "pod wzorzec". Przyjdzie czas na selekcję pod kątem użytkowości.
sroszkowski, Piękne stado kogutów i kur które miałem nie tylko możliwość obejrzenia na zdjęciach ale również na żywo. Jest naprawdę z czego wybrać, a ból głowy jest ale w sumie dość przyjemny, jak się patrzy na takie wielkie stado czubatek dworskich.
W mojej hodowli połowa grudnia. Nadal mam zostawione 6 kogutów i ponad 10 kurek. Nad tymi kogutami ciągle się zastanawiam. Planuje zostawić 4 ale jeszcze najmłodsze muszą dorosnąć by pokazały pełnię swoich zalet i wad.
sroszkowski, Piękne stado kogutów i kur które miałem nie tylko możliwość obejrzenia na zdjęciach ale również na żywo. Jest naprawdę z czego wybrać, a ból głowy jest ale w sumie dość przyjemny, jak się patrzy na takie wielkie stado czubatek dworskich.
W mojej hodowli połowa grudnia. Nadal mam zostawione 6 kogutów i ponad 10 kurek. Nad tymi kogutami ciągle się zastanawiam. Planuje zostawić 4 ale jeszcze najmłodsze muszą dorosnąć by pokazały pełnię swoich zalet i wad.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum