Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Czwartek 15 Listopada 2018 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
Suszony czosnek
Autor Wiadomość
batman 


Województwo: dolnoslaskie
Dołączył: 20 Kwi 2013
Posty: 7
Wysłany: 2013-07-20, 19:43   Suszony czosnek

Witam
Chciałbym profilaktycznie podać kurom nioskom suszony czosnek np.taki
http://allegro.pl/czosnek...3393268564.html
czy ktoś to praktykował,jeżeli tak to w jakich dawkach ?
Pozdrawiam
 
 
Wiolka 
Wiolka


Województwo: podlaskie
Pomogła: 1 raz
Wiek: 44
Dołączyła: 12 Lip 2013
Posty: 164
Skąd: woj.podlaskie
Wysłany: 2013-09-19, 09:23   

Czosnek zapobiega atakom salmonelli i e-koli,zmniejsza biegunki,redukuje śmiertelność,ogranicza zakażenia bakteryjne i rozwój pasożytów wewnętrznych oraz grzybów-czyli jest bakterio-i wirusobójczy.Wspomaga układ krwionośny,układ oddechowy-jednym słowem czosnek-Tak!
Osobiście wolę to co naturalne,trę czosnek na drobniutkiej tarce(lub przez wyciskarkę do czosnku) zalewam ciepłą wodą po ok.10 min dodaję do wody z poidełkiem-2 razy w tygodniu.Czasem polewam olejkiem czosnkowym zboże(niewielka ilość wystarczy) jest też czosnek w płynie dodatek do wody.Moje osobiste zdanie na temat tego proszku dla koni i patrząc na cenę.....hmmm.......1kg-za 20zł? nie wydaje się podejrzane? Lepiej od czasu do czasu zetrzeć świeży,2-3 ząbki na 1l.
Dobrze jest również czasem zakwasić wodę,zwłaszcza w gorące dni-lecz nie tylko-np.cytryną lub octem-jabłkowym(jest w sklepach ale w prosty sposób można zrobić samemu) ;)
_________________
Wiolka ;)
 
 
Joanna 
weterynaria



Województwo: malopolskie
Pomogła: 113 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 31 Lip 2006
Posty: 3362
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-09-19, 09:59   

Czosnek podany w za dużej ilości (tylko nikt nie wie ile to jest "za dużo" dla kury) powoduje rozpad czerwonych krwinek. Przy niewielkim stopniu organizm jest sobie w stanie z tym poradzić (zarówno z usuwaniem zniszczonych erytrocytów jak i produkcją nowych). Jednak zawsze jest to jakiś wydatek energetyczny dla organizmu. Jak rozpad czerwonych krwinek jest za duży, to po pierwsze dochodzi do niedokrwistości (organizm nie jest w stanie produkowac takiej liczby czerwonych krwinek jaka ulega zniszczeniu), a po drugie do odkładania się produktów pochodzacych z rozpadu czerwonych krwinek.

Dokładnie to samo dotyczy czowieka, tylko człowiek musiałby zjeść bardzo dużo czosnku żeby do tego doprowadzić, a kura znacznie mniej.

Tak więc samodzielne podawanie czosnku (w jakijkolwiek postaci) jest zagrożeniem.

Pozdrawiam,
Joanna
_________________
*O tym co piszę na Forum oraz o mnie**O papugach**O chorobach i leczeniu drobiu*
-----
Jak wiesz, że masz rację, to nie obchodzi cię co inni myślą. Prawda jak oliwa, i tak w końcu na wierzch wypływa. B. McClintock - amerykańska genetyk - cytowana w artykule C. Wallis (Time)
 
 
Wiolka 
Wiolka


Województwo: podlaskie
Pomogła: 1 raz
Wiek: 44
Dołączyła: 12 Lip 2013
Posty: 164
Skąd: woj.podlaskie
Wysłany: 2013-09-19, 11:25   

Czy jest zagrożeniem?Zależy ile się go stosuje.Czosnek od dawna używany jest jako sam w sobie jako antybiotyk-nie mówię tu o dużej ilości-1-2 ząbki/1l(nie główki!)W dużej ilości wszystko może zaszkodzić.Batman pytał o sproszkowany czosnek-tu trzeba może napisać,że ten proszek może zaszkodzić,nie jest to przecież sam czosnek-nie oszukujmy się.
,,.....Podawanie czosnku(w jakiejkolwiek postaci) jest zagrożeniem..."moim zdaniem podawanie proszku jest zagrożeniem-ale to tylko moje zdanie
_________________
Wiolka ;)
 
 
Joanna 
weterynaria



Województwo: malopolskie
Pomogła: 113 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 31 Lip 2006
Posty: 3362
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-09-19, 11:42   

Wiolka napisał/a:
Czy jest zagrożeniem?Zależy ile się go stosuje.


Tak, zależy ile... ale...

A masz jakieś dane, które mówią jaka ilośc jest bezpeczna na jedną kurę, a ile to już za dużo? Jeden ząbek jest bezpieczny czy to już za dużo? Jaki stopień hemolizy spowoduje podanie jednego ząbku czosnku jednej kurze?

A z drugiej strony masz jakieś dane, które mówią, że 1-2 ząbki na litr wody ma w ogóle jakiekolwiek znaczenie? Czy w ogóle w takim wypadku jest tam na tyle substancji czynnej, że w ogóle ma ona szansę zadziałać?

Bo w takim podawaniu, właśnie to jest problemem. Ile dać żeby w ogóle zadziałało (pomijając kwestię tego jakie faktycznie właściwości ma czosnek), a ile to będzie już szkodliwe.

Pozdrawiam,
Joanna
_________________
*O tym co piszę na Forum oraz o mnie**O papugach**O chorobach i leczeniu drobiu*
-----
Jak wiesz, że masz rację, to nie obchodzi cię co inni myślą. Prawda jak oliwa, i tak w końcu na wierzch wypływa. B. McClintock - amerykańska genetyk - cytowana w artykule C. Wallis (Time)
 
 
Łukasz2021 
Łukasz Wieczerzycki


Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 2 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Gru 2012
Posty: 216
Wysłany: 2013-09-20, 22:06   
   Nr Tel.: 516849340


Joanna, Ja podaje od 2 tygodnia życia 2-3 ząbki czosnku na 1,5 -2 litry wody ,rozrabiam wieczorem i daje rano, poleciła mi to Pani weterynarz można go podawać po 1 tygodniu życia
_________________
Mój temat w spisie hodowców:
http://www.forum.woliera....der=asc&start=0
 
 
 
jmm 
Maciek



Województwo: małopolskie
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 144
Wysłany: 2013-09-21, 21:22   

Ja podaję raz na kilka tygodni 4 głowki (nie ząbki) przekręcone przez maszynkę do mięa i wymieszane z 0,5kg białego sera. Porcja dla 35 kur.
_________________
Naturalny pokarm. Naturalne lęgi.
 
 
Bawka 
admin spec.wet.



Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomogła: 125 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 6601
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2013-09-22, 10:39   
   Nr Tel.: 601 654 364


Jeżeli czosnek ma mieć działanie bakteriostatyczne, trzeba go podawać regularnie. Podobnie jak zakwaszacze czy EMy /wspomaganie odporności/. Pierwsze podanie 3-5 dni /z rzędu/, a potem przypomnienie: 2-3 razy w tygodniu, w okresach zagrożenia infekcjami /lato, jesień/, profilaktycznie. Zimą i wiosną /w okresie zamknięcia ptaków w pomieszczeniach/, w zależności od kondycji ptaków i możliwości korzystania z wybiegów: 1-2 w tygodniu.

Dla drobiu /w hodowli wielkostadnej, przemysłowej/ stosowany jest preparat w płynie Allivet.
W hodowlach amatorskich lepiej korzystać z czosnku świeżego.

Proponuje wpisać w wyszukiwarkę Allivet i poczytać o efektach stosowania.
_________________
Małgorzata Zduńczyk
Ostatnio zmieniony przez Bawka 2013-09-22, 10:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
emiemi8 


Województwo: śląskie
Dołączyła: 14 Lis 2016
Posty: 85
Wysłany: 2018-06-23, 19:20   

Temat trochę stary to go odświeżę. Jak jest w końcu z podawaniem tego czosnku. Można czy nie? W jakiej ilości? Niedawno zebrałam czosnek z warzywnika i nadwyżkę chciałabym przeznaczyć kurom. Pytanie czy można. Pozdrawiam
 
 
AL 
Admin Alicja Pańka



Województwo: Śląskie
Pomogła: 171 razy
Wiek: 62
Dołączyła: 13 Lip 2007
Posty: 7790
Wysłany: 2018-06-24, 16:05   

emiemi8, odp. na pytania są w tym temacie
 
 
 
emiemi8 


Województwo: śląskie
Dołączyła: 14 Lis 2016
Posty: 85
Wysłany: 2018-06-25, 21:15   

Tak tak, wiem czytałam. :) chodziło mi bardziej o to, że przez te kilka lat może już wiadomo jaka jest ta "bezpieczna dawka" i kilka osób chciało by się podzielić doświadczeniem.
 
 
inspektor 


Województwo: podkarpackie
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 101
Wysłany: 2018-06-26, 06:55   

Czosnek nie powinien zaszkodzić nawet w dużej dawce, tym bardziej, że kury też nie będą go jadły bez ograniczeń. Ja od lat jesienią i zimą stosuję mączkę czosnkową, kupiona w sklepie zoologicznym, którą co parę dni dodaję do śruty zbożowej.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,73 sekundy. Zapytań do SQL: 12