Województwo: malopolskie
Wysłany: 2017-04-13, 16:30
nie wiem na targu szukac po necie ja mam takie:) tylko ze nie wszystkie skladaja do konca nie ktore ukladaja skrzydla tak jak by w litere V jesli ci tak bardzo nie zalezy na locie tylko na bialym dziobie oczku to mozna kupic pewnie tez nie daleko ciebie ktos takie ma
Mi w ogóle nie zależy na wzorcowym wyglądzie wiadomo ze byłoby to mile widziane ale dla mnie ważniejszy jest lot:)
Obecnie posiadam fajfry i od wczoraj sroczki polskie wywrotne i daleko im do klasy wystawowej ale ważne że fikają w każdym razie tak zapewniał poprzedni właściciel
I tak samo będę podchodził do stawaków
Województwo: malopolskie
Wysłany: 2017-04-14, 19:07
od czegogos trzeba zaczac pozniej sam na swoim doswiadczeniu uczysz sie ja hoduje same dete garlacz pomorski koroniasty siodlaty czeski no i teraz tez stawaki je postanowilem nabyc poniewaz to Poslka rasa juz zanikajaca i chce podtrzymac ja chociaz u sibie moze przy okazji zaraze tez jakiegos mlodego hodowce;) weslolych swiat wszystkim...
Witam. Czyżby niestety zostało nam oglądać obce stawaki w locie? Niema hodowców prawdziwych polskich stawaków którzy mogą coś pokazać. Tylu było fachowców na tych forach i co się stało??? Zostało im pokazać pseudo stawaki przy korycie. A ilu już straciło zapał i skończyło chodowle. Część uciekła w siadajace na ogony też nie majac wiele do pokazania. Pozdrawiam wiernych hodowców stawaków "prawdziwych" jeśli tacy jeszcze są.
to zelezy od szczescia . Zólty to recesywny czerwony + rozcieńczenie a bialy to bialy recesywny wszystko w postaci homozygotycznej ...takze spodziewaj sie pstrych
Ostatnio zmieniony przez Bawka 2018-06-29, 19:52, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli zarówno barwa żółta i biała są warunkowane przez allele recesywne to w pokoleniu potomnym rozbijemy układ homozygotyczny alleli i nie będzie ani ptaków żółtych, ani białych (recesywnych), ani pstrych żółto-białych. Chyba, że biała samica "ukrywa" nośniki warunkujące dwubarwność (dominujące). Jakiej barwy będą młode i jaki będzie udział białej oraz żółtej barwy i czy w ogóle ta się pojawi, zależy od tego, co "ukrywa" biały (recesywny) ptak.
A, jeżeli to jest stawak polski i samica również stawaka polskiego, to gdzie tu miejsce na pstre ptaki? Przecież wszystko, co nie jest jednobarwne jest poza wzorcem...
Jeżeli mówimy o rasowych ptakach to biała może być po czarnych, czerwonych, żółtych, ewentualnie - niebieskich ptakach (oczywiście i po białych, ale to nie rozjaśnia tematu ).
Najmniej korzystny wariant: biała i żółty są po czarnych - wśród młodych trafi się kawowa samiczka...
MIR1, a może wiesz po jakich ptakach jest biała samica?
Województwo: wielkopolskie
Wysłany: 2018-06-29, 21:23
Dziękuję za odpowiedź...
Niestety nie znam rodziców ani żółtego samca ani białej samicy.
Samca kupiłem około dwa miesiące temu razem z czerwoną samicą. Niestety do tej pory nie doczekałem się jajek (samica była trochę zaniedbana lub tez jest bezpłodna).Zależy mi na młodych po tym samcu bo ma ładnie postrzępione lotki i jest szansa na ładny lot. Poza tym to bardzo charakterny i ruchliwy stawak. Dzisiaj trafiłem na parę białych, ale samiec wogóle nie przypadł mi do gustu i zdecydowałem się tylko na samicę. Ma ładną postawę i postrzępione lotka.
Zastanawiam się czy nie połączyć ich razem i zobaczyć co z tego wyjdzie.
To fakt troche nie precyzjina moja odpowiedz ale to wina tego ze nie mialem czasu . Kolor mlodych zalezy od tego co biala matka ukrywa bo kolor bialy ma do tego ze maskuje rozne mutacje barwne .Nawet by nie wiele pomoglo gdybysmy znali rodzicow . Jezeli mlode dostana jeden allel z recesywnym bialym to beda biala piorka tu gdzie i owdzie. I stawaki sa pstre , bialolote, z bialymi lepkami itp to ze wrzozec tego nie uwzglednia to nie znaczy ze takim niema i takie nie wychodza . wrzozec pisze czlowiek a nie Bog . Postrzepione lotki tez nie oznaczaja stylowego lotu to tylko daje nam do myslenia ze bija w skrzydla
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum