Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Środa 22 Maja 2019 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zbudować własny inkubator--instrukcja.
Autor Wiadomość
Pati1014 


Województwo: Mazowieckie
Dołączyła: 23 Lut 2018
Posty: 7
Wysłany: 2018-02-27, 09:08   

A może chociaż niech ktoś mi napisze który z tych co wymieniłem a m wyżej sterowników/regulatorów będzie najlepszy ?
 
 
Miecho 
ogrodnik



Województwo: łódzkie
Wiek: 41
Dołączył: 04 Lut 2014
Posty: 247
Skąd: Pabianice / Ksawerów
Wysłany: 2018-02-27, 13:05   

Każdy z nic się nada, ale bez kalibracji na porządnym termometrze, higrometrze wszystkie wskazania są o kant d...
Na początku miałem mały elektroniczny termostat, w zeszłym roku RTC2H, a w tym zakupiłem podobny jak z linku olx.
Wczoraj podłączyłem wszystkie naraz i dodatkowo włożyłem do inkubatora termometr alkoholowy medyczny oraz 2 akwarystyczne
RTC pokazywał 33,2° i 35%, Chińczyk 37,8° i 22%, akwarystyczne 37,5-38,5, medyczny 42,5°C :!: i który pomiar uznać za prawidłowy?
W Chińczykach można skalibrować wilgotność oraz temperaturę (korekta pomiaru), w RTC nie
_________________
Nasze kurki w Spisie Hodowców
--------------------------------------------------------
Firma Krzak
 
 
grzesiek13 



Województwo: łódzkie
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Sty 2016
Posty: 88
Wysłany: 2018-02-27, 17:54   

Żeby mieć pewność trzeba by włorzyć do środka termometr wzorcowy koszt około 200zł
 
 
Miecho 
ogrodnik



Województwo: łódzkie
Wiek: 41
Dołączył: 04 Lut 2014
Posty: 247
Skąd: Pabianice / Ksawerów
Wysłany: 2018-02-27, 18:13   

Na razie skalibruje do większości, najwyżej będzie jajecznica 😋
_________________
Nasze kurki w Spisie Hodowców
--------------------------------------------------------
Firma Krzak
 
 
Junior 


Województwo: kuj-pom
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 26 Lut 2015
Posty: 180
Skąd: Pędzewo [CTR]
Wysłany: 2018-03-04, 17:29   

To i ja wystartowałem w tym roku. Wreszcie większość jaj to mojego stada ;)
Pojawiły się również nowości gdyż żona złożyła wniosek formalny o jaja bantamki i sebrytki.
I tak oto grzeją się włoszki w ilości 57szt, maran 5 szt bantamki/sebrytki 29szt.
Pierwszy nastaw 22 lutego. Kolejne były dokładane.
Nie obyło się bez awarii. Dostawca energii na około 15 minut zaprzestał dostarczania owej energii elektrycznej ale z jajami chyba nic się nie stało bo po prześwietlaniu widać normalny rozwój.
Oby dalej bez takich przygód ;) Tego życzę i sobie i każdemu z Was ;)
Ostatnio zmieniony przez Bawka 2018-03-04, 20:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Xetren 



Województwo: Śląskie
Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 25
Wysłany: 2018-03-05, 01:21   

W moim inkubatorze z lodówki temperaturą sterował rt2c. Niestety lęgi były takie sobie (rzadko przekraczały 50%). Zamówiłem chiński sterownik ZL-7901A za niecałe 145zł. Miał ktoś z nim do czynienia?
 
 
Miecho 
ogrodnik



Województwo: łódzkie
Wiek: 41
Dołączył: 04 Lut 2014
Posty: 247
Skąd: Pabianice / Ksawerów
Wysłany: 2018-03-05, 07:32   

Jestem w Połowie inkubacji na tym właśnie sterowniku :D
Puki co spełnia moje oczekiwania, mam tylko wątpliwości odnośnie temperatury i wilgotności, ale to jest problem każdego elektronicznego sterownika.
Kupiłem zły silnik do obrotu tacek, mój ma 2.5obr/min, a sterownik ma cykl 2h
_________________
Nasze kurki w Spisie Hodowców
--------------------------------------------------------
Firma Krzak
 
 
marcin2fast 


Województwo: malopolskie
Wiek: 27
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 2
Wysłany: 2018-05-05, 09:21   

Witam, robię sobie inkubator na ok 25 jajek i mam kilka pytań. Wymiary inkubatora w środku to 30x30x30cm. Termoregulatora jeszcze nie mam ale użyje RT-2C. Ogrzewany kablem 50w, 5m. Pytanie mam czy dobrze rozmieściłem ten kabel i ile zrobić otworów wentlacyjnych i w jakich miejscach?

Zdjęcia inkubatora w linkach:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/94ce8a9c16f5b6a7
https://www.fotosik.pl/zdjecie/967b1b1c90a126de
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c9e37d22ce32a0c8
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5b7fe9a26d5e9a8e
Ostatnio zmieniony przez Bawka 2018-05-05, 12:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
erasmus2014 
Michał



Województwo: małopolska
Dołączył: 10 Lis 2015
Posty: 101
Wysłany: 2018-06-01, 20:45   

Witajcie.Chcę dodać do inkubatora automatyczną zmianę wilgotności i nie wiem czy lepiej pryskać wodą po jajkach czy na grzałkę aby zwiększyć wilgotność powietrza. Chodzi mi o inkubację jajek gęsich i kaczych.
_________________
Michał 🐔 🐥⛄
 
 
jankow3000 


Województwo: opolskie
Dołączył: 07 Sie 2018
Posty: 7
Wysłany: 2019-03-08, 11:46   

Mam pytanie, czy próbował ktoś czujnika DS18B20 zatopionego w metalowej osłonie.
Szczególnie chodzi mi o to czy nie ma on zbyt dużej bezwładności jak na czujnik temperatury sterujący grzałką inkubatora.
 
 
Konrad_Prus 



Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 2 razy
Wiek: 21
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 603
Wysłany: 2019-03-12, 19:40   

jankow3000 napisał/a:
Mam pytanie, czy próbował ktoś czujnika DS18B20 zatopionego w metalowej osłonie.
Szczególnie chodzi mi o to czy nie ma on zbyt dużej bezwładności jak na czujnik temperatury sterujący grzałką inkubatora.


W jednym z inkubatorów mam czujnik w metalowej osłonie i wszystko działa prawidłowo. Bez obaw.
_________________
http://www.garnek.pl/papaje/a Zobacz moje papugi :)

Konrad
 
 
erasmus2014 
Michał



Województwo: małopolska
Dołączył: 10 Lis 2015
Posty: 101
Wysłany: 2019-03-13, 20:59   

Dawno, dawno temu zadałem pytanie - kilka postów wyżej o wilgotność ale było brak odpowiedzi więc testowałem. Najlepsze wyniki w kluciu miałem gdy wcale nie dolewałem wody. Klułem gęsi garbonose i kaczki piżmowe. Klułem w swoim robionym inkubatorze i miałem przy tej metodzie wylęgowość ok. 82% - oczywiście liczę tylko jajka, które nie okazały się puste. Jajka obracałem rano i wieczorem, czasem zapomniałem to zrobić. Czekam aż nazbieram jaja gęsie - mam dopiero 20 sztuk i włączam produkcję :) Kaczki jeszcze nie noszą :( .
_________________
Michał 🐔 🐥⛄
 
 
tomii699 


Województwo: Łódżki
Dołączył: 22 Sty 2018
Posty: 13
Wysłany: 2019-03-15, 13:29   

Witam
erasmus2014 ja utrzymuje 55/60 procent wilgotność ,w fazie końcowej 65/70 jaja były z Litwy --- wynik jedna czwarta się wykluła ale myślę że to wina kuriera [rzucają paczki ] teraz mam nastawione na te same parametry zraszam raz dziennie letnią wodą obracam 2 razy i schładzam przez 15 minut-- zobaczymy ,jajka 10 dniowe nasadzam
 
 
tomek461 


Województwo: Swiętokrzyski
Dołączył: 28 Mar 2019
Posty: 2
Wysłany: 2019-03-28, 12:59   

Cześć wszystkim. Jestem nowy na forum, jak i nowy w temacie sztucznej inkubacji jaj. Mam inkubator zrobiony z lodówki, chciałem przeprowadzić w nim pierwszą inkubację. Pojawił się jednak problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury, a mianowicie wahania temperatury są zbyt duże. Opisze jak zbudowany jest inkubator i jaki jest problem z temperaturą. Inkubator z lodówki wymiary wew. 50x50 wysokość 150cm są w nim 4 półki z automatycznym obracaniem. Układ grzejny to regulator STC1000 (histereza 0,3 stopnia), kable grzejne 150W + 80W, dwa małe wentylatory komputerowe dmuchające na kable grzejne (uruchamiają się razem z kablami). Kable umieszczone na dole inkubatora wentylatory dmuchają w dół. Na samej górze duży wentylator komputerowy dmucha na sufit pracuje cały czas.

Problem wygląda następująco. Regulator ustawiony na temp. 37,7, przy 37,4 załącza grzanie ale temperatura nadal spada do 36,4 po czym zaczyna rosnąć, przy 37,7 regulator wyłącza grzanie ale temperatura rośnie dalej do 38,2 i tak w kółko, grzanie trwa ok 5 minut i przerwa w grzaniu też ok 5 minut. W inkubatorze mam włożone jajka pełna najwyższa półka i połowa drugiej pod nią.

Bardzo proszę o pomoc i rady w jaki sposób mogę ustabilizować temperaturę.
Dodam jeszcze, że dziś rano włożyłem 3 butelki 1.5l nad kable grzejne ale to niewiele pomogło.
 
 
jerzy030349 
Specjalista



Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 10 razy
Wiek: 70
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 868
Skąd: k/ Kalisza
Wysłany: 2019-03-28, 20:06   

tomek461, W mechanice nazywa się to bujnięciem masy.

Ustaw lodówkę w poziomie tak ażeby drzwiczki otwierały się do góry.Zrób jedną półkę a problem ustąpi. Nie znaczy to że całkowicie , ale wahania temperatury się ustabilizuje.
_________________
Więcej na mojej stronie w Spisie Hodowców.Kliknij w link.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=10250
Zdjęcia do obejrzenia z hodowli i nie tylko na portalu Garnek. Kliknij w link http://www.garnek.pl jerzy03
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13