Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się w serwisie.
Czwartek 09 Wrzesinia 2010 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Czat Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kamil Kowalski
2007-04-26, 10:44
Dziedziczenie Barw.... u kur.
Autor Wiadomość
wj1964 

Województwo: śląskie
Wysłany: 2010-03-10, 14:12   

Dzięki Panowie za rady! :)
Raczej Kurczaczek wariantu z czarnymi kurami nie zastosuję, jakoś nie przekonuje mnie ta kombinacja, pozostają więc tzw. białe, no bo czy to co białe, to na pewno białe będzie?
Od dwóch sezonów wychodzą mi koguty w takim kolorze tylko, że dwa lata wstecz tak ubarwiony egzemplarz miał spory grzebień, więc oddałem go koleżance na towarzysza życia dla zwykłych niosek. Niestety kurki jak dotąd nie było żadnej w zbliżonym do takiego koloru.
karol jestem Twoim fanem :D :D :D
Muszę z wszystkich Twoich postów wypisać sobie te wszystkie mądre słowa, potem jeszcze słownik do ręki i dokształcam się, a jak w podobnym tonie jeszcze coś więcej napiszesz to może "broszura z poradami mi wyjdzie" :!: :D :D :D

Jeszcze raz wielkie dzięki za odrobinę oświecenia. Na 21.03. spodziewam się pierwszych pisklaków, niestety pochodzenie mix. A od dwóch dni zasiadła na jajach pierwsza kwoka. Dopiero następny wkład to będą jajka z przemyślanych rozdzieleń.
Pozdrawiam.

ORI06 

Województwo: mazowieckie
Wysłany: 2010-04-05, 20:09   

:D Witam. Chciałbym uzyskać kolor czekoladowy u orpingtonów i zastanawiam się czy dać kuropatwianego koguta do czarnych kur. Co może z tego wyjść? :D :D :D :D

Kurczaczek 
MODERATOR
Markus Kurspiot

Województwo: opolskie
Wysłany: 2010-04-05, 22:38   

Oj... czekolady napewno z tego nie będzie...

ORI06 

Wysłany: 2010-04-06, 14:55   

Acha. A z jakimi kolorami można by pokombinować. ;(

Jacek

Wysłany: 2010-04-07, 10:53   

ORI06 musisz wprowadzić gen czekoladowy ID z innej rasy, a potem krzyżowanie wypierające i selekcja. Przeczytaj tu :
http://blog.woliera.com/i...ask=view&id=118
J.

ORI06 

Wysłany: 2010-04-07, 20:55   

Dzięki wielkie Jacek,ale nic a nic z tego nie rozumiem. Mam malutkie doświadczenie :ops: w hodowli kur (2 lata) i wiem że uzyskanie nowej odmian barwnej nie jest takie proste, ale nie chce kupować tylko ptaków w gotowym już kolorze i finito,chcę sam zrobić coś fajnego. Proszę o pomoc :pomocy: .
Ostatnio zmieniony przez Iro_mak 2010-04-09, 19:35, w całości zmieniany 1 raz  

albertoo 

Województwo: podkarpackie
Wysłany: 2010-04-15, 21:10   

czy po silkach czysto-białych które miały rodziców różnych kolorów wyjdą młode kolorowe?

Jacek

Wysłany: 2010-04-23, 11:10   

ORI06,
Musisz po prostu skrzyżować brązową lub khaki czubatkę (ewentualnie jakaś brązowa krzyżówka) z czarnym orpingtonem (wszystko jedno której rasy samiec a której samica). Po krzyżówce z brązowym powinna być około połowa kurcząt brązowych a połowa czarnych, po khaki wszystkie młode powinny być brązowe. Następnie z takich brązowych wybierasz te najbardziej podobne do orpingtona i parzysz je z czarnym orpingtonem, i tak przez kilka pokoleń (3-4) aż będą miały budowę orpingtona, a różnic będzie tylko w kolorze.

albertoo,
jeśli dobrze pamiętam, to jeśli silki są rasowe to u nich białe ubarwienie warunkuje recesywny gen c , a więc po obojgu białych rodzicach powinno być białe potomstwo.

J.

ORI06 

Wysłany: 2010-04-23, 18:59   

Jacek,dzięki wielkie.Biorę się więc za czekoladowe orpingtony.A nie wiesz gdzie można kupić takie czubatki :D .

Ann 

Województwo: Polska
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-05-10, 09:49   

A jeśli potomstwo nie będzie miało budowy orpingtonów?
Ja z kolei chciałabym uzyskać jasne orpingtony. Ale mam tylko dwie kury brązowe, czarno luskowane i czarnego koguta. Jeśli zacznę je krzyżować z noskami jarzębiatymi, to zapewne wyjdą mi w większości czarne?
A jeśli bym kupiła białego kochina olbrzymiego, albo brachmę i skrzyzowała z orpingtonem? Budowę mają chyba podobną, a pióra na nogach znikną z każdym następnym pokoleniem.
Co trzeba mieć, żeby uzyskać jasną barwę orpingtonów? A może wymienić czarnego koguta na brązowego?
Myślałam nawet nad sprowadzeniem jaj, ale to się nie uda, bo obowiązują kwarantanny...

Jacek

Wysłany: 2010-05-13, 11:02   

Ann napisał/a:
A jeśli potomstwo nie będzie miało budowy orpingtonów?

Ann, w 10 pokoleniu nie poznasz.

ORI06,
No i jak idą prace? Czy masz już brązową kurkę lub kogutka? Ja mam malutką brązową kurkę krzyżówkę czubatki chyba z chabo (nosiciel genu ID) i jak dla orpingtona, to jest trochę mała, ale jak się nie ma co się lubi to się lub co się ma. Chodzi ona w grupie i nie wiem czy aktualnie nosi jajka, ale chyba tak, a przynajmniej powinna. Jeśli potrzebujesz nadal, to mogę Ci wypożyczyć. Jesteś z Mazowsza (skąd?), ja pracuję w Warszawie, jakoś się można umówić. A wykorzystując sytuację, kwoczą mi kury, czy nie sprzedałbyś jajek orpingtonów i brodaczy?
J.

indyk963 

Województwo: śląskie
Wysłany: 2010-05-13, 14:14   

gdy mam czarnego koguta i białą kurę to jakie się kurczęta wylęgną ?

ORI06 

Wysłany: 2010-05-13, 14:29   

Jacek,2 dni temu napisałem Ci maila na ten temat.Zadzwoń lub napisz to się umówimy. :d :czytaj:

strusiamama 

Województwo: pomorskie
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-07-07, 07:29   

Chciałam siew spytać o dziedziczenie barwy u sebrytek. Na pierwszej stronie tego tematu było juz takie pytanie, ale odpowiedzi nie.
Otóż jakie będą pisklęta po srebrnej kurce i złotym kogucie?

Jaro 
KURY CZUBATE

Wysłany: 2010-07-07, 17:40   

strusiamama, kurczęta odziedziczą barwę po rodzicach na krzyż, więc kurki będą złote jak ojciec, a kogutki srebrne jak matka.

Odpowiedz do tematu