Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Środa 19 Lutego 2020 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
KURNIKI -Projekty/Propozycje
Autor Wiadomość
Adrian14 



Województwo: Kuj-Pom
Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 21 Cze 2006
Posty: 143
Skąd: Żołędowo/Bydgoszczy
Wysłany: 2006-07-18, 17:22   

No cóż ja powiem na swoim przykładzie w swoim kurniku mam posadzke zalaną betonem, i jeśli proporcje będą dobre to nie sposób żeby się rozpadła po kilku latach.
Dachu nie mam ponieważ kury mam w pomieszczeniu...
 
 
 
strus 



Województwo: Dolnoslaskie
Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 86
Skąd: Czerna
Wysłany: 2006-07-19, 11:04   
   Nr Tel.: 501-649-316


Ja dodam od siebie ze wylewka powinna miec zatopiona siatke zbrojeniawa i powinno byc min. 8cm wylewki.
_________________
 
 
 
Krzysiek Prokop 



Województwo: warm.-maz.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 633
Wysłany: 2006-07-19, 17:24   

Aha, dzięki :-) Przyda mi się to :-P
 
 
Kamil Kowalski 
Loża zasłużonych
Założyciel Forum!



Województwo: Małopolska
Pomógł: 7 razy
Wiek: 33
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 1152
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-20, 15:16   

Dodatkowo jeśli robisz wylewke to tak:

-wybierasz troche ziemi tak z 30 cm
-w to miejsce wsypujesz gruz,kamienie itp
-Lejesz beton (ale nie do końca)
-na wylany beton kładziesz siatke zbrojeniową
-zalewasz siatke betonem

i tyle...
_________________
POLUB NASZ PROFIL



>> Nowy nr Magazynu dla Hodowców - Pobierz
>> Tu znajdziesz sporo dobrych Hodowli - www.katalog.spis-hodowcow.pl
 
 
Krzysiek Prokop 



Województwo: warm.-maz.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 633
Wysłany: 2006-07-20, 19:36   

Tak właśnie myślałem żeby zrobić ;-) Dzięki za rady.
 
 
mateusz20 
Loża zasłużonych



Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 759
Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
Wysłany: 2006-07-20, 21:42   

Krzysiek pod posadzke jako izalacje możesz położyć pape lud starą potłuczoną dachówke
 
 
majawn 
Loża zasłużonych



Województwo: mazowieckie
Pomogła: 7 razy
Wiek: 51
Dołączyła: 22 Cze 2006
Posty: 592
Skąd: Gm. Jastrząb
Wysłany: 2006-08-24, 21:04   

Ponieważ trudno się utrzymać z hodowli drobiu ;-) , muszę rano chodzić do pracy. A do tego trzeba się ubrać przyzwoicie. Dlatego wnętrze mojego kurnika jest tak urządzone, ze jeśli jest potrzeba, to można wejść do środka i zrobić wiele rzeczy bez konieczności kontaktu ze ściółką. Oczywiście to rozwiązanie jest możliwe, gdyż moje kury są nielotne i nie przelatują przez barierki.

Jedzenie wisi, (sznureczki widać na zdjęciu, dzięki czemu kury go nie przewracają i nie włażą do misek) wiec tylko trzeba je wyciągnąć i napełnić miseczkę. Z boku są gniazda, wiec po jajka tylko trzeba rękę wyciągnąć przez szparę. Małe drzwiczki z boku tez są zamykane od wewnątrz lub z zewnątrz. Te drzwiczki opiszę osobno w następnym poscie.
Maja
 
 
000 


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 1413
Ostrzeżeń:
 9/6/9
Wysłany: 2006-08-24, 21:31   

Maja, bardzo fajnie wykonany kurnik, podoba mi się. Jest estetyczny !
 
 
Krzysiek Prokop 



Województwo: warm.-maz.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 633
Wysłany: 2006-08-25, 11:00   

Świetny kurnik :-P Może i kiedyś ja się takiego dorobie...

[ Dodano: 2006-08-25, 12:02 ]
A temp. zimą spada poniżej 0 stopni ??
 
 
majawn 
Loża zasłużonych



Województwo: mazowieckie
Pomogła: 7 razy
Wiek: 51
Dołączyła: 22 Cze 2006
Posty: 592
Skąd: Gm. Jastrząb
Wysłany: 2006-08-25, 18:30   

Dzięki za komplementy :-D . Sam budynek był robiony na zamówienie, ale drzwiczki dla kur oraz wnętrze zrobiłam sama. Pan Krystian z „Zaczarowanego Ogrodu” bardzo się postarał ładnie zrobić, a sąsiedzi pytają, kiedy się przeprowadzam do nowej chałupy.

W zeszłym roku kurnik był nie ogrzewany, wiec było zimno, ale moim puchatym „orpusiom” niestraszne mrozy. Miałam za to problem z wentylacją, a to już źle. Ale teraz już jest wszystko w porządku (wentylację widać), no i mój małżonek doprowadził prąd, wiec tej zimy podgrzejemy ptaszyska.

Zatem kontynuuję o drzwiczkach: są one zrobione na zasadzie przeciwwagi. Np. większość okien w USA jest właśnie taka, z tą różnica, ze w oknach przeciwciężar jest umieszczony w szczeblinie (to tak się pisze) okiennej, a tutaj jest on wewnątrz kurnika.

Zatem na zewnątrz są drzwiczki, do tych drzwiczek przymocowana jest linka pleciona, która przechodzi przez kółko pasowe do małego otworu w ścianie. Z drugiej strony linka idzie dalej przez drugie kółko pasowe i w dół do przeciwciężaru. Przeciwciężarem może być cokolwiek. Ja użyłam małego kanisterka wypełnionego piaskiem.

Istotą działania jest to, że przeciwciężar oraz drzwi są zrównoważone, wiec nie ma możliwości, żeby drzwi się same otworzyły, albo nagle zamknęły. Można je tak samo łatwo otwierać/zamykać z zewnątrz jak i od wewnątrz (pociągając przeciwwagę), wiatr tego nie zamknie przez przypadek. Ogromną zaletą tego rozwiązania jest to, że nie ma konieczności wchodzenia do wybiegu, żeby zamknąć drzwiczki.
Maja
Ostatnio zmieniony przez majawn 2006-08-26, 12:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Krzysiek Prokop 



Województwo: warm.-maz.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 633
Wysłany: 2006-08-27, 10:07   

Bardzo mądrze to wymyśliłaś :-P Porób jeszcze kilka zdjęć kurnika bo niedługo będe robił swój, możę zaczerpnę jakiś pomyśł ;-)
Ostatnio zmieniony przez Krzysiek Prokop 2006-08-27, 10:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kamil Kowalski 
Loża zasłużonych
Założyciel Forum!



Województwo: Małopolska
Pomógł: 7 razy
Wiek: 33
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 1152
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-28, 17:53   

Do mojej powoli powstającej woliery bede musiał mieć kurnik co o tym myślicie?
kurnik ten był by podzielony na trzy segmenty (oddzielne pomieszczenia).

ps: to nie kraty tylko deski , chciałem żeby było widać tez środek :-P
_________________
POLUB NASZ PROFIL



>> Nowy nr Magazynu dla Hodowców - Pobierz
>> Tu znajdziesz sporo dobrych Hodowli - www.katalog.spis-hodowcow.pl
Ostatnio zmieniony przez majawn 2006-08-28, 19:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Krzysiek Prokop 



Województwo: warm.-maz.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 633
Wysłany: 2006-08-29, 10:01   

Fajny, tylko jeżeli to ma być dla białoczubów(bo takie chyba hodujesz), to trochę za wysoko... Ale tak wogóle to bardzo fajny :-P
 
 
Kamil Kowalski 
Loża zasłużonych
Założyciel Forum!



Województwo: Małopolska
Pomógł: 7 razy
Wiek: 33
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 1152
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-29, 18:48   

To akurat nie będzie dla białoczubów ;-) Białoczuby mają już swoją woliere i kurnik.

70cm nad ziemią to wcale nie tak wysoko :-P
_________________
POLUB NASZ PROFIL



>> Nowy nr Magazynu dla Hodowców - Pobierz
>> Tu znajdziesz sporo dobrych Hodowli - www.katalog.spis-hodowcow.pl
Ostatnio zmieniony przez majawn 2006-08-29, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Krzysiek Prokop 



Województwo: warm.-maz.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 633
Wysłany: 2006-08-31, 21:24   

No niby nie, ale białoczuby miały by problem z trafieniem do okienka wejściowego. Moje czubatki już go miały gdy było na wys 30 cm...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,96 sekundy. Zapytań do SQL: 13