Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Środa 12 Sierpnia 2020 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: SERAMA
2011-08-09, 23:14
Jałówka.
Autor Wiadomość
mikołaj1221 


Województwo: wielkopolskie
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 27
Wysłany: 2011-05-04, 16:13   

patryk, no to cię zadziwię, my do zeszłego roku mieliśmy chyba 70 hektarów, i dało się wyżyć, choć ciężko było spłacić pieniądze zainwestowane w maszyny, m. in. ciągnik. Mieliśmy krowy mamki 40 sztuk, puszczaliśmy z nimi w lutym byka, i chodziły na łące aż spadł śnieg. Łąka miała powierzchnię 10 hektarów, nadal ją mamy, krowy tylko na niej chodziły, miały do schowania się przed deszczem jeszcze dużą wiatę. Zboże teraz ostatnio bardzo staniało, więc już tylko trochę pszenicy ptactwu zasialiśmy, a na łące puścimy tylko jałówki, ale to tylko nawiasem. Wcześniej dało się z rolnictwa utrzymać, a przez to że teraz trzeba hodować na dużą skalę, mało się to opłaca, ale 300 hektarów w górę, jak to powiedziałeś to trochę przesadzone. A tak nawiasem mówiąc to policz sobie że na te 300 hektarów trzeba kupić nawozy, i dbać o te rośliny, itd. Nie zapomnij też o nowoczesnych maszynach, bo starym sprzętem 300 hektarów nie obrobisz. :P :D Potem musisz mieć pracowników, bo 300 hektarów jakbyś miał obrobić to zarobił byś się na śmierć. Także trzeba mieć jeszcze kasę na zainwestowanie w to, a to tanie nie jest, jak teraz nowy ciągnik kosztuje co najmniej 100 000 zł, bo mniejsze to tylko do sadu się nadają. ;) To tylko w porównaniu z wszystkimi, małe niedogodnienia w rolnictwie, ale z tym że z małych gospodarstw nie da się utrzymać to zgodzę się, ale nie trzeba mieć aż tyle ziemi żeby żyć na poziomie ;) I żeby żyć z rolnictwa, i w dodatku z 300 hektarów, trzeba mieć niezłą kase :D :P :d
Pozdrawiam!
 
 
Paweł2304-1990 



Województwo: podlaskie
Wiek: 30
Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 131
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2011-05-05, 10:13   
   Skype: pawelek2304


z małych gospodarstw też da się utrzymać-no ale na pewno nie siejąc zboże na kilku ha
 
 
 
albertoo 



Województwo: podkarpackie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 30
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1470
Ostrzeżeń:
 2/6/9
Wysłany: 2011-05-05, 15:11   

Biesiu napisał/a:
Perfe.cT napisał/a:
A kiedy można puścić byka do krowy.Ile musi mieć lat krowa


Jak się będzie płochała czyli skakała. Ja nie hodowałem ale mój tata hodował krówki

A co do pawlo to nie prawda że raz wystarczy ją zapłodnić i cały czas będziesz miał mleko. Krowa daje coraz mniej mleka jak ją nie zapłodnisz. Dodam jeszcze że nie należy dawać zimnej wody w zimie ponieważ dostaną gruźlicy i dodatkowo może być w tedy mleko nie smaczne. Akurat mój tata sprzedawał krowę to mu wykryli gruźlice. Dobrze że mleka nie piłem (nie smaczne było) :D


O ile mi wiadomo, to gruźllicę powoduje bakteria prątek gruźliczy a nie zimna woda.
 
 
pitrus18 



Województwo: Małopolskie
Pomógł: 4 razy
Wiek: 25
Dołączył: 13 Paź 2010
Posty: 1753
Skąd: Lipnica Murowana
Wysłany: 2011-05-05, 18:20   

U mnie jak krowa tylko pożądnie ruszy nogą to zaraz jej leci mleko. Teraz ma na trawie zamiast coraz wiecej to coraz mniej mleka.
_________________
GośćKliknij poniżej ;)

http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=12499


Życie bez pasji, to życie zmarnowane.
 
 
 
Patryk Dąbrowski 
Patryk.D



Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 22
Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 473
Skąd: Okolice Morąga
Wysłany: 2011-05-06, 17:11   

mikołaj1221, wiem że da się utrzymać z mniejszej ilości ziemi niż te 300h ale za dużego dochodu nie będzie. U nas są nowe maszyny ciągniki to: McCOrmick a kombajn to laverda i newholand oczywiście jakiś dług w banku jest za te maszyny ale da się spłacać i jest spory dochód z tego bo jeden ciągnik 400.000zł kosztuje nie używany. Pozdrawiam!
 
 
 
Paweł2304-1990 



Województwo: podlaskie
Wiek: 30
Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 131
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2011-05-09, 19:05   
   Skype: pawelek2304


Cytat:
Teraz ma na trawie zamiast coraz wiecej to coraz mniej mleka.

gwałtowna zmiana diety- co ty myślałeś że jak od razu na trawę pójdzie to więcej mleka da? poczytaj sobie o prawidłowym żywieniu bydła i o czynnikach wpływających na wydajność
 
 
 
pawlo 


Województwo: Małopolskie
Pomógł: 14 razy
Wiek: 24
Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1349
Skąd: Osiek
Wysłany: 2011-06-23, 22:19   

A to moje byczki :D




 
 
 
Patryk Dąbrowski 
Patryk.D



Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 22
Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 473
Skąd: Okolice Morąga
Wysłany: 2011-06-24, 10:03   

Ładne. A ten na drugim zdjęciu to jakiś mięsny chyba? Kryjecie krowy sztucznie czy naturalnie?
 
 
 
pawlo 


Województwo: Małopolskie
Pomógł: 14 razy
Wiek: 24
Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 1349
Skąd: Osiek
Wysłany: 2011-06-24, 11:13   

patryk13081, wszystkie byczki są mięsne. Te biało czerwone to simentale a czarno biały to hf x simental. Byczek z drugiego zdjęci ma bardzo dobre przyrosty ma 13 miesięcy a już waży coś koło 500kg. Krów nie mamy.
 
 
 
pitrus18 



Województwo: Małopolskie
Pomógł: 4 razy
Wiek: 25
Dołączył: 13 Paź 2010
Posty: 1753
Skąd: Lipnica Murowana
Wysłany: 2011-06-24, 16:24   

Paweł2304-1990, nie czytałeś, że ja napisałem, iż mojej krowie przybyło mleka na trawie bo aż jej sie wylewa jak tylko ruszy nogą. "Teraz ma na trawie zamiast coraz wiecej to coraz mniej mleka." bo jest bardzo miękka do dojenia i jej prawie samo leci na trawę.I przy dojeniu już jest mało co.
_________________
GośćKliknij poniżej ;)

http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=12499


Życie bez pasji, to życie zmarnowane.
 
 
 
Patryk Dąbrowski 
Patryk.D



Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 22
Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 473
Skąd: Okolice Morąga
Wysłany: 2011-06-24, 16:29   

My jak mieliśmy krowy to tylko HF a mięsne to rzadko mieliśmy. Kiedyś pamiętam jak jałówka była biało czarna i byk biało czarny to wyszła jałóweczka czerwono biała, to była moja ulubiona ale po chyba 3-4 miesiącach padła.
 
 
 
Perfe.cT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-22, 09:45   

Witam.Mam problem.Moja krowa skacze na inne krowy.Czyli że chce się cielić?

Bardzo proszę staraj się pisać bezbłędnie.
Ostatnio zmieniony przez SERAMA 2011-08-22, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
neron14 



Województwo: Mazowieckie
Wiek: 24
Dołączył: 04 Sty 2011
Posty: 87
Skąd: Pomiechówek
Wysłany: 2011-08-22, 12:19   

tak jeżeli skaczę na inne krowy to znaczy że jest w ruji
 
 
 
chris1005 


Województwo: małopolskie
Wiek: 26
Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 52
Wysłany: 2011-08-22, 12:26   

A to oznacza, że jest gotowa na kolejnego cielaczka
 
 
 
karol12 



Województwo: małopolskie
Wiek: 22
Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 341
Wysłany: 2011-08-22, 13:59   

Tak to znaczy że chce do byka :D
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14