Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Wtorek 18 Lutego 2020 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie króliki?
Autor Wiadomość
johnek888 


Województwo: małopolskie
Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-28, 19:12   Jakie króliki?

Jakie króliki wybrać sobie na początek.Myślę o baranach francuskich ,czy one są łatwe w hodowli?Jakie rasy mi proponujecie.
Ostatnio zmieniony przez SERAMA 2011-10-29, 15:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Tomekkk10 


Województwo: świętokrzyskie
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 84
Skąd: Szydłów
Wysłany: 2011-10-29, 08:47   

Barany francuskie są to króliki bardzo trudne w hodowli dla osoby początkującej. Odradzam ci zajmowanie się tą rasą, przynajmniej na razie. Na początek możesz sobie wybrać kalifornijskie, czy nowozelandzkie, ale najlepiej hoduje się króliki bez razowe, tzw burki, i na początek polecam właśnie te króliki.
 
 
 
johnek888 


Województwo: małopolskie
Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-29, 08:49   ............

zalezy mi na krolikach miesnych.A moze BOS??
Pisz poprawnie. Tomek83
Ostatnio zmieniony przez Tomek83 2011-10-29, 09:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
albertoo 



Województwo: podkarpackie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 29
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1469
Ostrzeżeń:
 2/6/9
Wysłany: 2011-10-29, 13:10   

johnek888 napisał/a:
zalezy mi na krolikach miesnych.A moze BOS??

BOS też nie jest typowym królikiem mięsnym. Mięsne: nowozelandzki, kalifornijski - mięso według mnie mają najlepsze.
 
 
johnek888 


Województwo: małopolskie
Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-29, 13:45   ........

Właśnie się zastanowiłem i wiem które kupie,padło na nowozelandzki czerwone i wiedeński niebieski.Jak u nich ze smakiem mięska?
Ostatnio zmieniony przez SERAMA 2011-10-29, 15:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
albertoo 



Województwo: podkarpackie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 29
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1469
Ostrzeżeń:
 2/6/9
Wysłany: 2011-10-29, 15:26   

Wiedeńskie rosną wolno, ale niektórzy mówią, że mięso mają najlepsze. Masz zamiar skrzyżować te rasy?
 
 
johnek888 


Województwo: małopolskie
Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-30, 07:07   ..............

moga wolno rosnac mi na tym nie zalezy,ja miesa z krolikow jak narazie nie probowałem i nie zamierzam,mieso bedzie jadła rodzina.Nie chce krzyzowac.We wczesniejszym poscie mowilłem ze bede kupował NZ ale kupie tylko WN poniewaz mam klatke przedzielona na pół i w drugiej przedziałce bede hodował przeoirki.
Ostatnio zmieniony przez johnek888 2011-10-30, 07:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
albertoo 



Województwo: podkarpackie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 29
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1469
Ostrzeżeń:
 2/6/9
Wysłany: 2011-10-30, 07:18   Re: ..............

johnek888 napisał/a:
moga wolno rosnac mi na tym nie zalezy,ja miesa z krolikow jak narazie nie probowałem i nie zamierzam,mieso bedzie jadła rodzina.Nie chce krzyzowac.We wczesniejszym poscie mowilłem ze bede kupował NZ ale kupie tylko WN poniewaz mam klatke przedzielona na pół i w drugiej przedziałce bede hodował przeoirki.

Ale po co Ci rasowe na mięso? Mieszańce by wystarczyły. Z jedną klatką daleko nie zajdziesz i to przedzieloną na pół dla przepiórek, gdzie jedna klatka powinna być dla królika samca a druga dla samicy, trzecia dla odsadków i czwarta do rozdzielenia młodych samców od samic.
 
 
johnek888 


Województwo: małopolskie
Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-30, 08:09   ..............

to bedzie nowa klatka.mam jeszcze jedna duza starą ale nadaje sie do odchowu.Mam jeszcze 3 takie nieduze ale moga byc wiec mi wystarczy.a co do mieszancow to one sa mniejsze od rasowych srednich.a samica moze by cały rok z samcem??moge ja oddzielaz tylko na wykot???
 
 
albertoo 



Województwo: podkarpackie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 29
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1469
Ostrzeżeń:
 2/6/9
Wysłany: 2011-10-30, 10:03   

johnek888 napisał/a:
a samica moze by cały rok z samcem??moge ja oddzielaz tylko na wykot???
Nie! Samica z samcem powinna widzieć się tylko w momencie dopuszczania. Inaczej będa wojny albo samiec będzie męczył samicę. Mieszańce są mniejsze od rasowych średnich? - A kto Ci takich głupot naopowiadał?
 
 
johnek888 


Województwo: małopolskie
Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-30, 10:10   ........

tak słyszałem.a kiedy i ile razy w roku dopuszcza sie samca do samicy???
 
 
Tomekkk10 


Województwo: świętokrzyskie
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 84
Skąd: Szydłów
Wysłany: 2011-10-30, 11:54   

Kolego proponuję przed kupnem królików zdobyć chociaż podstawową wiedzę na ich temat, bo jak na razie, po Twoich pytaniach widzę, że takiej wiedzy nie posiadasz. Hodowla królików nie należy do łatwych. Nie wystarczy tylko kupić królika, dać mu jeść i czekać na mięso. Musisz dokładnie poznać zasady żywienia królików, ich choroby i zapobieganie nim, zapoznać się z wiedza na temat rozmnażania i odchowu młodych. Nie piszę tego, aby Cię zniechęcić, ale bez odpowiedniej wiedzy na temat królików nie rozpoczynaj ich hodowli, do daleko nie zajedziesz. Przemyśl to co Ci napisałem, i potraktuj to poważnie.
 
 
 
johnek888 


Województwo: małopolskie
Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-30, 13:00   ..............

to nie jest tak jak myslisz.juz przeczytałem wiele na ich temat ale nie widziałem ile razy i kiedy trzeba dopuszczac samca do samicy dlatego pytam
 
 
johnek888 


Województwo: małopolskie
Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-31, 12:07   .................

kupiłem sobie jak doradzaliscie na poczatek mieszance.Jak myslicie czy nie przepłaciłem dajac 30zl za pol rocznego krolika z waga ok.4kg i szczepionego??mam jeszcze jedno pytanie czy w ziemie moge rozmnozyc kroliki jak beda w klatkach na polu???
 
 
Tomekkk10 


Województwo: świętokrzyskie
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 84
Skąd: Szydłów
Wysłany: 2011-10-31, 17:32   

Myślę, ze nie zapłaciłeś zbyt wiele, w sam raz. Co do rozmnażania królików w zimie na polu, to odradzam. Jeśli już chcesz je teraz rozmnażać, to proponuję przenieść klatkę do jakiejś szopy, czy czegoś w tym rodzaju, aby była ona osłonięta od wiatru. W takiej sytuacji przydały by się jeszcze budki wykotowe dla młodych. A czy ten królik to na pewno samica? Są sprzedawcy, którzy mogli Cię wrobić. Dobrze że zacząłeś od mieszańców. Powodzenia w hodowli.
Ostatnio zmieniony przez Tomekkk10 2011-10-31, 17:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,01 sekundy. Zapytań do SQL: 15