Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Niedziela 21 Grudnia 2014 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Ulvhedin
2014-01-22, 23:34
Kiszonka dla kur?
Autor Wiadomość
Tosiek 


Województwo: dolnośląskie
Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 3
  Wysłany: 2012-10-22, 18:56   Kiszonka dla kur?

Czy można zrobić kiszonkę dla kur z: dyni, cukinii, rzepy, ziemniaków, suszu z pokrzywy,śruty kukurydzianej, marchwi, buraków czerwonych, jabłka. Jeśli tak to jak ją robić.
 
 
jerzy030349 
Specjalista



Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 65
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 750
Skąd: k/ Kalisza
Wysłany: 2012-10-22, 19:40   

Tosiek,

Kiszonka dla drobiu dobrze sporządzona jest bardzo dobrą paszą . Skarmiana może być w niewielkich ilościach jako dodatek to paszy.
Nie bardzo Cię rozumiem z czego chcesz zrobić tą kiszonkę.Z wymienionych przez Ciebie roślin ma to być jedna kiszonka, czy każda roślina zakiszana oddzielnie.Np ziemniaki do zakiszenia powinny być ugotowane lub parowane i do tego można dodać np. suszonych pokrzyw i innych surowych warzyw. Natomiast suchego ziarna kukurydzy się samej nie zakisi, ziarno musi być mokre o wilgotności ok 35%.
Ja na potrzeby żywieniowe drobiu zakiszam kapustę i do niej dodaje wszystkie nadwyżki warzyw z ogródka i te co się nie nadają do konsumpcji.Rabie to w beczkach plastikowych 200 litrowych.
_________________
Więcej na mojej stronie w Spisie Hodowców.Kliknij w link.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=10250
Zdjęcia do obejrzenia z hodowli i nie tylko na portalu Garnek. Kliknij w link http://www.garnek.pl/jerzy03/k
 
 
Tosiek 


Województwo: dolnośląskie
Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 3
Wysłany: 2012-10-22, 20:33   

Chcę aby to wszystko było jako jedna kiszonka, czy trzeba uważać, żeby czegoś nie było za dużo?
 
 
AL 
Admin Alicja Pańka



Województwo: Śląskie
Pomogła: 140 razy
Wiek: 58
Dołączyła: 13 Lip 2007
Posty: 5690
Wysłany: 2012-10-23, 16:41   

Tosiek, http://www.portalhodowcy....zywieniu-drobiu
 
 
 
jerzy030349 
Specjalista



Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 65
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 750
Skąd: k/ Kalisza
Wysłany: 2012-10-23, 17:46   

Tosiek,
Po bardzo fachowym artykule wskazanym przez AL, mogę jedynie dodać ażebyś dopilnował żeby masa do zakiszenia miała około 65 % sm. Wtedy bardzo dobrze rozwiną się bakterie kwasu mlekowego i kiszonka będzie miała ładny zapach i będzie wartościową paszą.
_________________
Więcej na mojej stronie w Spisie Hodowców.Kliknij w link.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=10250
Zdjęcia do obejrzenia z hodowli i nie tylko na portalu Garnek. Kliknij w link http://www.garnek.pl/jerzy03/k
 
 
Tosiek 


Województwo: dolnośląskie
Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 3
Wysłany: 2012-10-24, 18:53   

Dziękuję wszystkim za pomoc.
 
 
okapi 



Województwo: wielkopolska
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 142
Ostrzeżeń:
 3/6/9
Wysłany: 2012-10-26, 15:30   

w kiszonce to nie tyle o suchą mase chodzi ile o odpowiedni stosunek węglowodanów do białka, krótko mówiąc pasze bialkowe zakiszają się najlepiej w towarzystwie energetycznych
 
 
Rybnik 


Województwo: Śląskie
Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 216
Wysłany: 2012-11-01, 22:38   

Czy do robionej kiszonki dodajecie sól?
Bo robienie takiej kiszonki to jak kiszenie kapusty wygląda??
 
 
jerzy030349 
Specjalista



Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 65
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 750
Skąd: k/ Kalisza
Wysłany: 2012-11-02, 11:53   

Rybnik napisał/a:
Czy do robionej kiszonki dodajecie sól?


Sól w kiszonej kapuście nie ma wpływu na jej zakiszanie , tylko chodzi o walory smakowe .
Natomiast soli nie powinno być w paszach przeznaczonych dla drobiu.Tak to zrozumiałem czytając różnego typu publikacje.Może jestem w błędzie , jeżeli ktoś ma potwierdzone wiadomości w tej sprawie dobrze by było aby zabrał głos.
Ja nigdy nie używałem soli w paszach dla drobiu.
_________________
Więcej na mojej stronie w Spisie Hodowców.Kliknij w link.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=10250
Zdjęcia do obejrzenia z hodowli i nie tylko na portalu Garnek. Kliknij w link http://www.garnek.pl/jerzy03/k
 
 
sroszkowski 
Specjalista
Założyciel Forum!



Województwo: mazowieckie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 1803
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-02, 13:56   

jerzy030349 napisał/a:
Sól w kiszonej kapuście nie ma wpływu na jej zakiszanie, tylko chodzi o walory smakowe

Chyba nie. Sól przede wszystkim ma zadanie konserwujące, a dopiero później smakowe.
Moim zdaniem więc sól w kiszonce jest niezbędna o ile nie dysponujemy innymi konserwantami, chociażby tam modnymi ostatnio probiotykami, jak EM.
Od jakiegoś czasu stosuję kiszonki w żywieniu swoich kur. Podobnie jak i inne pasze tzw. naturalne, a więc zielonki, tarte warzywa, a także - o ile to możliwe - parowane ziemniaki.
Zwrot nastąpił kilka lat temu po wizycie na przemysłowej fermie drobiu, gdzie kurczak pędzony różnymi polepszaczami ma urosnąć w ciągu miesiąca jeden kilogram. Włos mi się zjeżył na głowie.
W moim przypadku sprawdzony zestaw to:
cięta (nie szatkowana) kapusta - 50%
marchew - 20%
inne warzywa, takie jak pietruszka, buraki ćwikłowe, selery - około 10%
cięte zielonki, jak chociażby natka pietruszki (znakomite źródło witaminy C) - pozostałe 20%.
Największy problem mam z odpowiednim rozdrobnieniem kiszonki. Nie może być szatkowana na bardzo długie "włókna", jak i zbyt mocno rozdrobniona.
_________________
http://www.blog.woliera.com/
 
 
BDudek 
REDAKTOR



Województwo: Małopolskie
Pomógł: 9 razy
Wiek: 16
Dołączył: 19 Lip 2012
Posty: 1395
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2012-11-02, 13:59   
   Nr Tel.: 530 256 649


Może mi ktoś podać przepis na kiszonkę dla kur? I czy może to być zrobione w plastikowej beczce :?:
 
 
 
jerzy030349 
Specjalista



Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 65
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 750
Skąd: k/ Kalisza
Wysłany: 2012-11-02, 14:33   

sroszkowski napisał/a:
Chyba nie. Sól przede wszystkim ma zadanie konserwujące,


Z tego co ja wiem to sól nie ma wpływu na prawidłowy proces fermentacji kiszonki, bo nie zawiera w swoim składzie cukrów a one decydują o prawidłowym procesie fermentacji i jakości kiszonki.Natomiast zgadzam się z tym że może mieć wpływ na konserwację kiszonki w okresie rozpoczęcia jej pobierania . Kiszonka po otwarciu pryzmy czy pojemnika ulega szybkiemu utlenianiu i w rezultacie szybko gnije.
Ale ciągle pozostaje wątpliwość czy pasza z solą może być podawana dla drobiu. W recepturach pasz przemysłowych nie ma soli w jej składzie. Natomiast jest we wszystkich paszach sporządzanych dla ssaków.

sroszkowski napisał/a:
Największy problem mam z odpowiednim rozdrobnieniem kiszonki


Ja część warzyw w tym i kapusty zakiszam w całości.Poszatkowanej kapusty używam jako wypełniacza ażeby z masy kiszonkowej pozbyć się powietrza. W ten sposób zakiszone warzywa podaje indykom i kurom a one nie mają problemu z dalszym rozdrobnieniem.
_________________
Więcej na mojej stronie w Spisie Hodowców.Kliknij w link.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=10250
Zdjęcia do obejrzenia z hodowli i nie tylko na portalu Garnek. Kliknij w link http://www.garnek.pl/jerzy03/k
Ostatnio zmieniony przez Ulvhedin 2014-08-07, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jerzy030349 
Specjalista



Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 65
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 750
Skąd: k/ Kalisza
Wysłany: 2012-11-02, 15:01   

BDudek napisał/a:
Może mi ktoś podać przepis na kiszonkę dla kur? I czy może to być zrobione w plastikowej beczce :?:


Przepis na kiszonkę dla drobiu jest na tej stronie wystarczy trochę poszukać.
Kiszonkę dla drobiu można zrobić w beczce na pryzmie w silosie w zależności jakimi kto dysponuje możliwościami. Nie ma wpływu na jakość kiszonki gdzie ją zrobimy jeżeli zachowamy odpowiedni reżim przy jej sporządzaniu. Ale sporządzając kiszonkę to musimy wcześniej wiedzieć ile w przyszłości możemy jej dziennie zużyć. Kiszonka jest bardzo dobrą paszą ale jej ujemną stroną jest szybkie psucie się po otworzeniu np. beczki czy pryzmy. I to musimy uwzględnić przy robieniu kiszonki.
_________________
Więcej na mojej stronie w Spisie Hodowców.Kliknij w link.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=10250
Zdjęcia do obejrzenia z hodowli i nie tylko na portalu Garnek. Kliknij w link http://www.garnek.pl/jerzy03/k
 
 
BDudek 
REDAKTOR



Województwo: Małopolskie
Pomógł: 9 razy
Wiek: 16
Dołączył: 19 Lip 2012
Posty: 1395
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2012-11-02, 23:34   
   Nr Tel.: 530 256 649


jerzy030349, Przeoczyłem. A ile ma się kisić i jaki ten termin ważności ma?
 
 
 
jerzy030349 
Specjalista



Województwo: wielkopolskie
Pomógł: 8 razy
Wiek: 65
Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 750
Skąd: k/ Kalisza
Wysłany: 2012-11-03, 09:01   

BDudek,

Zależy od składu zakiszanej masy . Po czterech tygodniach jest gotowa do podania zwierzętom. Są rośliny które się bardzo szybko i dobrze zakiszają tu należy wymienić kukurydzę i parowane ziemniaki.Mogę Ci zasugerować że całe kolby kukurydzy możesz dołączać do każdej sporządzanej kiszonki. Przez dodatek kukurydzy polepszysz wartość energetyczną kiszonki i dodatkową zaletą jest stworzenie przez kukurydzę dobrych warunków do zakiszenia pozostałych roślin wchodzących w skład kiszonki. Możesz tu dodać wszystkie warzywa z ogródka i dobrej jakości trawy i lucernę.
Dobrze sporządzona kiszonka może być przechowywana przez kilka lat , ale po odkryciu pryzmy lub beczki musi być szybko zużyta. O tym pisałem w poprzednim poście.
_________________
Więcej na mojej stronie w Spisie Hodowców.Kliknij w link.
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=10250
Zdjęcia do obejrzenia z hodowli i nie tylko na portalu Garnek. Kliknij w link http://www.garnek.pl/jerzy03/k
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

© Design by Bunet.pl® - Krak򵞲008 Wszelkie prawa zastrzeÂżone.
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,92 sekundy. Zapytań do SQL: 13