Witam serdecznie zakupilam dziaiaj kilka kurek o tak zwanej nazwie dominaty, mam pytanie czy ktos moze wie jaki kogut do tej rasy czy sa tez koguty o tej nazwie czy moze byc zwyczajny -oczywiscie chce aby kurki ktore wyjda z jajka od tych kur były takie same jak ich mamy-POMOCY
_________________ henio
Ostatnio zmieniony przez Bawka 2015-07-25, 20:22, w całości zmieniany 1 raz
Województwo: zachodniopomorskie Pomógł: 17 razy Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 1191
Wysłany: 2013-02-18, 22:54
Jako ze nigdy nie slyszalem o takiej "rasie" przegooglowalem ja. Znalazlem jedna strone, która ja opisuje. Opis byl tak zabawny, ze go cytuje. Prosze zwrócic uwage na tlusty druk
Rasa ta została wytworzona połączeniu wielu ras. Osobniki tej rasy mają: jastrzębie upierzenie, grube, nieopierzone skoki koloru żółtego, grzebień groszkowy.
Cechą charakterystyczną tej rasy kur jest jej wielkość (jedna z największych ras), spory ciężar (koguty mogą ważyć ok. 5 kg) oraz bardzo bogate upierzenie. Posiadają nisko osadzony tułów i krótki grzbiet, także krótką i silnie upierzoną szyję. Nogi oraz żółte palce są pokryte piórami.
Charakterystyka rasy Dominant.
Ptaki te mają silną budowę ciała, dość długą szyję, szeroką klatkę piersiową i doskonale rozwinięte mięśnie piersiowe.
Wiesław hahahahaha ja też na ta stronę trafiłam.... Ale moje cytaty pochodzą na szczęście z fachowej strony a to co zacytowałeś mnie też rozbroiło swego czasu ale nie mialam śmiałości dać tego na forum
_________________ Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa a nie wiemy dlaczego
Bo to są towarówki (nioski). Dominanty są dostępne w Polsce. Jastrzębiate też.
Poszczególne linie nieśne różnią się rasami wyjściowymi (rodzicielskimi).
Jaja, z których lęgną się "nasze" i "czeskie" dominanty, mogą pochodzić z tych samych źródeł (tych samych ferm zarodowych). I różni je tylko miejsce wylęgania (wylęgarnia w Czechach) lub też nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum