Woliera Strona Główna Woliera
Forum dla milosnikow ptactwa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Coś dla ciała i ducha - czyli przepisy kulinarne
Autor Wiadomość
mateusz20 
Loża zasłużonych



Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 1180
Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
  Wysłany: 2006-08-13, 20:03   Coś dla ciała i ducha - czyli przepisy kulinarne

W tym temacie prosze o zamieszczanie przepisów kulinarnych, na dania i potrwy, którymi chcielibyście się podzielić z innymi obserwayorami tego forum. Serdecznie zapraszam :mrgreen:
 
 
Rocki 
Robert



Województwo: Mazowieckie
Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 1290
Wysłany: 2006-08-13, 20:05   

a dania maja być z drobiu czy nie tylko? :-> :lol:
 
 
mateusz20 
Loża zasłużonych



Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 1180
Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
  Wysłany: 2006-08-13, 20:08   

Tu niema ograniczeń

[ Dodano: 2006-08-13, 20:26 ]
No to na początek daje przepis na kapitalne ciasto na pizze

- 400g mąki
- 50g drożdzy piekarskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli

Drożdze rospuścić w mleku i wymieszać z pozostałum skladnikami. Następnie należy tak wyrobić ciasto aby po dotknięciu palcem powrucilo do poprzedniego kształtu. pozostawić do wygarowania( można ten proces przyspieszyć wklamiske z ciastem do cieplej wody). w momencie kiedy ciasto wygaruje należy je rozwalkowąć i położuć na nim co kto lubi. Piec w elektrycznym piekarniku w temperatuże 180 stopni, ąż się ciasto nie zrumieni. Naprawde polecam jest to sprawdzona receptura - Smacznego.
 
 
Kamikazi 
REDAKTOR
Ptasia Patriotka



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 21 Cze 2006
Posty: 573
Wysłany: 2006-08-13, 21:39   

No tak, miałam zamieścić przepis na zupę gulaszową po Węgiersku - przepis z głowy ;)

600g wołowiny
2 duże ziemniaki
2 średnie cebule
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1 czerwona papryka
liść laurowy
ziarna pieprzu
fasola czerwona z puszki
ząbek czosnku (mały albo pół ;)
pół kostki rosołowej
ostra czerwona papryka w proszku
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
sól
pieprz
zacierki

Mięso umyć i pokroić w paski (ja kroję tak mniej więcej 4x2cm), smażyć na głębokim oleju (przykryweczka pożądana aby sosiku za dużo nie wyparowało). W tym czasie pokroić warzywa (marchew, pietruszkę i seler) i wrzucić do garnka, zalać 2l wody i dodać pół kostki rosołowej, liść laurowy, wyciśnięty czosnek oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotować do miękkości warzyw. Ugotować ziemniaki w mundurkach. Do smażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę oraz cebulę i smażyć dalej do miękkości mięsa i papryki. W tym czasie można przygotować zacierki samemu lub takie ze sklepu. Gdy mięsko jest już miękkie dodajemy zawartość patelni do garnka, gotowe ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy czerwoną fasolkę i zacierki. Doprawiamy dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego, pieprzem, solą i ostrą papryką. Podajemy z łychą śmietany. J Mam nadzieję, że nic nie namieszałam.. oprócz zupy ;) Smacznego

Następnym razem dodam pomidory z puszki do cebuli i uduszę razem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
_________________
Kasia

[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik] [Forum Przyroda] [www] [GAPcio]
 
 
wanted 
wanted



Województwo: pomorskie
Pomógł: 34 razy
Wiek: 50
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 1773
Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Ostrzeżeń:
 9/6/9
Wysłany: 2006-08-13, 21:42   

Fajnie było by gdybyśta tak jeszcze przez internet serwowali to! :mrgreen:
_________________
Jacek "wanted" Zaborowski
www.aviornis.com.pl
 
 
 
Kamikazi 
REDAKTOR
Ptasia Patriotka



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 21 Cze 2006
Posty: 573
Wysłany: 2006-08-13, 21:46   

Wiele rzeczy można już robić przez internet ale czegoś takiego chyba jeszcze nie :mrgreen: Ale może i dobrze ;) Lubię takie spotkania z rodziną czy przyjaciółmi przy kolacji czy obiedzie.
_________________
Kasia

[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik] [Forum Przyroda] [www] [GAPcio]
 
 
mateusz20 
Loża zasłużonych



Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 1180
Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
  Wysłany: 2006-09-05, 14:09   

Dla zainteresowanych, co lubią wino a nie wiedzą, jakie podać do danej potrawy, mam małą rymowankę, której się nauczyłem na przedmiocie zwanym „Wiedza o kulturze”

„Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina;
Zaś pod woły, sarny, wieprze
jest czerwone wino lepsze.
A szampan – wie każdy kiep
że się pije po lub przed!”

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
Kamikazi 
REDAKTOR
Ptasia Patriotka



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 21 Cze 2006
Posty: 573
Wysłany: 2006-09-18, 14:06   

W Hiszpanii piłam Sangrię i Mojito. Całkiem przyjemne ;)

Sangria

Dla ok. 10 osób
3 pomarańcze w plasterkach
2 cytryny w plasterkach
1 jabłko przekrojone na pół i koprojone w plasterki
4 brzoskwinie obrane i pokrojone w kostkę
50 g cukru
1/4 l soku pomarańczowego
sok z cytryny
2 laski cynamonu
40 ml likieru pomarańczowego
60 ml winiaku
1/8 l wody mineralnej, niezbyt mocno gazowanej
4 butelki czerwonego wina

Plasterki pomarańczy i cytryny pociąć na ćwiartki i wrzucić do wazy. Dodać jabłko i brzoskwinie, posypać cukrem, wlać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz likier i winiak. Wrzucić cynamon i delikatnie zamieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie wyjąć cynamon, wlać wino zamieszać i uzupełnić wodą mineralną.



Mojito

listek limety
20 ml soku z limety lub cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
40 ml białego rumu
niewielka ilość wody sodowej
Dekoracja: gałązka mięty

Rozgnieść w szklance listek limety. Wlać sok z limety lub cytrynowy i syrop cukrowy. Zamieszać. Wsypać wiekszą ilość kruszonego lodu i wlać rum, ponownie zamieszać. Dodać nieco wody sodowej i wrzucić do szklanki gałązkę mięty.

Drinki pochodzą z książki " Leksykon 1444 Napojów Mieszanych"


Wybraliśmy się też do pizzerii i zadziwił mnie sposób "cięcia" pizzy. Dostalismy nożyczki do pokrojenia ciasta! :mrgreen:
Wcześniej raczyłam się sałatką* którą jedliśmy ze wspólnej miski. Pyszna :)

* to co wypatrzyłam ze składników:

- tarty żółty ser
- kukurydza
- tuńczyk
- oliwki
- pokrojone "paluszki rakowe"
- pomidor
- sos winegret


Z ciekawostek kulinarnych Hiszpanii:
Nie używają masła do chleba. Kromkę polewają oliwą z oliwek i solą!
_________________
Kasia

[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik] [Forum Przyroda] [www] [GAPcio]
 
 
Szymon Woźniak 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Sie 2006
Posty: 117
Wysłany: 2006-10-11, 14:37   

ten przepis dokładniej zna moja mama ale co nieco postaram się napisać.potrzebujemy piersi kury.tniemy ją na małe kawałecki9ale bez przesady) i moczymi przez ok. pół godziny w wodzie.doprawiamy odrobiną sosu sojowego.nie wiem jak brzmi przepis na sos czosnkowy do tego bajeru ale lecimy dalej.następnie wyjmujęmy mięso i obtaczamy je w płatkach śniadaniowych Corn Flakes i wkładamy do piekarnika.
i palce lizać
 
 
Ataga 


Województwo: dolnośląskie
Wiek: 54
Dołączyła: 19 Wrz 2006
Posty: 25
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2006-10-11, 16:47   

No prosze sami faceci o jedzonku pisza to mi sie podoba to ja wam dam przepis pyszny a mam przygotowany bo na innym forum też wklejam takie przepisy ha ha weiec powiele tylko

............................................................................................................................................

Ryba w zalewie1,20 kg filetów mintaja lub morszczuka, nie solić nie przyprawiać. Usmażyć obtoczony w mące i jajku.

Zalewa: 2 szk. wody, 7 łyżek octu, ½ szklanki oleju, 3 łyżki ketchupu ostrego,1 mały przecier pomidorowy
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki cukru.

3 cebule pokroić w cienkie plastry (połówki)- sparzyć na sicie
3 ogórki korniszony pokroić w drobna kostkę,
1 dużą czerwona papryka- pokroić w kosteczkę drobną i usmażyć na oleju ze szklanki

Rybę ułożyć w głębokim naczyniu i przekładać cebulą ogórkami i papryką
Zalać gorąca zalewą
Jeść po 24 godzinach



Smacznego
 
 
Szymon Woźniak 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Sie 2006
Posty: 117
Wysłany: 2006-10-11, 20:25   

wygląda apetycznie...no kobiety lubią mieć mężczyzn którzy pomagają w domu więc już się szkolę...zepóźniej nie było że mąż sobie w domu został sam i umiera z głodu bo nic nie umie ugotować i zrobić kolcji dla zmęczonej żonki
 
 
Szymon Woźniak 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Sie 2006
Posty: 117
Wysłany: 2006-10-11, 20:28   

nie ma to tamto...POMIDORÓWKA JEST NAJLEPSZA!! :mrgreen:
 
 
Ataga 


Województwo: dolnośląskie
Wiek: 54
Dołączyła: 19 Wrz 2006
Posty: 25
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2006-10-11, 22:21   

Masz racje Szymon taki mąż to skarb a skarb trzeba schować i głeboko zakopać (żartuję :lol: ) a tak na poważnie to bardzo dobra zaleta jak mąż umie coś upichcić :-D
 
 
mateusz20 
Loża zasłużonych



Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 1180
Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
Wysłany: 2006-10-12, 18:50   

Agata stare przysłowie mówi, że najlepszym kucharzem jest głód, a faceci zaraz po nim. :evil: :evil: :evil:
 
 
Szymon Woźniak 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Sie 2006
Posty: 117
Wysłany: 2006-10-14, 13:49   

ale najpierw trzeba znaleźć żonę aby zachwycić ją nieziemskim gotowaniem :evil: .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12