Coś dla ciała i ducha - czyli przepisy kulinarne |
Autor |
Wiadomość |
mateusz20
Loża zasłużonych
Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 1180 Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
|
Wysłany: 2006-08-13, 20:03 Coś dla ciała i ducha - czyli przepisy kulinarne
|
|
|
W tym temacie prosze o zamieszczanie przepisów kulinarnych, na dania i potrwy, którymi chcielibyście się podzielić z innymi obserwayorami tego forum. Serdecznie zapraszam :mrgreen: |
|
|
|
|
Rocki
Robert
Województwo: Mazowieckie
Pomógł: 25 razy Wiek: 34 Dołączył: 22 Lip 2006 Posty: 1290
|
Wysłany: 2006-08-13, 20:05
|
|
|
a dania maja być z drobiu czy nie tylko? :-> |
|
|
|
|
mateusz20
Loża zasłużonych
Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 1180 Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
|
Wysłany: 2006-08-13, 20:08
|
|
|
Tu niema ograniczeń
[ Dodano: 2006-08-13, 20:26 ]
No to na początek daje przepis na kapitalne ciasto na pizze
- 400g mąki
- 50g drożdzy piekarskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
Drożdze rospuścić w mleku i wymieszać z pozostałum skladnikami. Następnie należy tak wyrobić ciasto aby po dotknięciu palcem powrucilo do poprzedniego kształtu. pozostawić do wygarowania( można ten proces przyspieszyć wklamiske z ciastem do cieplej wody). w momencie kiedy ciasto wygaruje należy je rozwalkowąć i położuć na nim co kto lubi. Piec w elektrycznym piekarniku w temperatuże 180 stopni, ąż się ciasto nie zrumieni. Naprawde polecam jest to sprawdzona receptura - Smacznego. |
|
|
|
|
Kamikazi
REDAKTOR Ptasia Patriotka
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 21 Cze 2006 Posty: 573
|
Wysłany: 2006-08-13, 21:39
|
|
|
No tak, miałam zamieścić przepis na zupę gulaszową po Węgiersku - przepis z głowy
600g wołowiny
2 duże ziemniaki
2 średnie cebule
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1 czerwona papryka
liść laurowy
ziarna pieprzu
fasola czerwona z puszki
ząbek czosnku (mały albo pół
pół kostki rosołowej
ostra czerwona papryka w proszku
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
sól
pieprz
zacierki
Mięso umyć i pokroić w paski (ja kroję tak mniej więcej 4x2cm), smażyć na głębokim oleju (przykryweczka pożądana aby sosiku za dużo nie wyparowało). W tym czasie pokroić warzywa (marchew, pietruszkę i seler) i wrzucić do garnka, zalać 2l wody i dodać pół kostki rosołowej, liść laurowy, wyciśnięty czosnek oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotować do miękkości warzyw. Ugotować ziemniaki w mundurkach. Do smażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę oraz cebulę i smażyć dalej do miękkości mięsa i papryki. W tym czasie można przygotować zacierki samemu lub takie ze sklepu. Gdy mięsko jest już miękkie dodajemy zawartość patelni do garnka, gotowe ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy czerwoną fasolkę i zacierki. Doprawiamy dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego, pieprzem, solą i ostrą papryką. Podajemy z łychą śmietany. J Mam nadzieję, że nic nie namieszałam.. oprócz zupy Smacznego
Następnym razem dodam pomidory z puszki do cebuli i uduszę razem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
_________________ Kasia
[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik] [Forum Przyroda] [www] [GAPcio] |
|
|
|
|
wanted
wanted
Województwo: pomorskie
Pomógł: 34 razy Wiek: 50 Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 1773 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
|
Wysłany: 2006-08-13, 21:42
|
|
|
Fajnie było by gdybyśta tak jeszcze przez internet serwowali to! :mrgreen: |
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
www.aviornis.com.pl
|
|
|
|
|
Kamikazi
REDAKTOR Ptasia Patriotka
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 21 Cze 2006 Posty: 573
|
|
|
|
|
mateusz20
Loża zasłużonych
Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 1180 Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
|
Wysłany: 2006-09-05, 14:09
|
|
|
Dla zainteresowanych, co lubią wino a nie wiedzą, jakie podać do danej potrawy, mam małą rymowankę, której się nauczyłem na przedmiocie zwanym „Wiedza o kulturze”
„Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina;
Zaś pod woły, sarny, wieprze
jest czerwone wino lepsze.
A szampan – wie każdy kiep
że się pije po lub przed!”
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: |
|
|
|
|
Kamikazi
REDAKTOR Ptasia Patriotka
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 21 Cze 2006 Posty: 573
|
Wysłany: 2006-09-18, 14:06
|
|
|
W Hiszpanii piłam Sangrię i Mojito. Całkiem przyjemne
Sangria
Dla ok. 10 osób
3 pomarańcze w plasterkach
2 cytryny w plasterkach
1 jabłko przekrojone na pół i koprojone w plasterki
4 brzoskwinie obrane i pokrojone w kostkę
50 g cukru
1/4 l soku pomarańczowego
sok z cytryny
2 laski cynamonu
40 ml likieru pomarańczowego
60 ml winiaku
1/8 l wody mineralnej, niezbyt mocno gazowanej
4 butelki czerwonego wina
Plasterki pomarańczy i cytryny pociąć na ćwiartki i wrzucić do wazy. Dodać jabłko i brzoskwinie, posypać cukrem, wlać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz likier i winiak. Wrzucić cynamon i delikatnie zamieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie wyjąć cynamon, wlać wino zamieszać i uzupełnić wodą mineralną.
Mojito
listek limety
20 ml soku z limety lub cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
40 ml białego rumu
niewielka ilość wody sodowej
Dekoracja: gałązka mięty
Rozgnieść w szklance listek limety. Wlać sok z limety lub cytrynowy i syrop cukrowy. Zamieszać. Wsypać wiekszą ilość kruszonego lodu i wlać rum, ponownie zamieszać. Dodać nieco wody sodowej i wrzucić do szklanki gałązkę mięty.
Drinki pochodzą z książki " Leksykon 1444 Napojów Mieszanych"
Wybraliśmy się też do pizzerii i zadziwił mnie sposób "cięcia" pizzy. Dostalismy nożyczki do pokrojenia ciasta! :mrgreen:
Wcześniej raczyłam się sałatką* którą jedliśmy ze wspólnej miski. Pyszna
* to co wypatrzyłam ze składników:
- tarty żółty ser
- kukurydza
- tuńczyk
- oliwki
- pokrojone "paluszki rakowe"
- pomidor
- sos winegret
Z ciekawostek kulinarnych Hiszpanii:
Nie używają masła do chleba. Kromkę polewają oliwą z oliwek i solą! |
_________________ Kasia
[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik] [Forum Przyroda] [www] [GAPcio] |
|
|
|
|
Szymon Woźniak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 117
|
Wysłany: 2006-10-11, 14:37
|
|
|
ten przepis dokładniej zna moja mama ale co nieco postaram się napisać.potrzebujemy piersi kury.tniemy ją na małe kawałecki9ale bez przesady) i moczymi przez ok. pół godziny w wodzie.doprawiamy odrobiną sosu sojowego.nie wiem jak brzmi przepis na sos czosnkowy do tego bajeru ale lecimy dalej.następnie wyjmujęmy mięso i obtaczamy je w płatkach śniadaniowych Corn Flakes i wkładamy do piekarnika.
i palce lizać |
|
|
|
|
Ataga
Województwo: dolnośląskie
Wiek: 54 Dołączyła: 19 Wrz 2006 Posty: 25 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 2006-10-11, 16:47
|
|
|
No prosze sami faceci o jedzonku pisza to mi sie podoba to ja wam dam przepis pyszny a mam przygotowany bo na innym forum też wklejam takie przepisy ha ha weiec powiele tylko
............................................................................................................................................
Ryba w zalewie1,20 kg filetów mintaja lub morszczuka, nie solić nie przyprawiać. Usmażyć obtoczony w mące i jajku.
Zalewa: 2 szk. wody, 7 łyżek octu, ½ szklanki oleju, 3 łyżki ketchupu ostrego,1 mały przecier pomidorowy
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki cukru.
3 cebule pokroić w cienkie plastry (połówki)- sparzyć na sicie
3 ogórki korniszony pokroić w drobna kostkę,
1 dużą czerwona papryka- pokroić w kosteczkę drobną i usmażyć na oleju ze szklanki
Rybę ułożyć w głębokim naczyniu i przekładać cebulą ogórkami i papryką
Zalać gorąca zalewą
Jeść po 24 godzinach
Smacznego |
|
|
|
|
Szymon Woźniak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 117
|
Wysłany: 2006-10-11, 20:25
|
|
|
wygląda apetycznie...no kobiety lubią mieć mężczyzn którzy pomagają w domu więc już się szkolę...zepóźniej nie było że mąż sobie w domu został sam i umiera z głodu bo nic nie umie ugotować i zrobić kolcji dla zmęczonej żonki |
|
|
|
|
Szymon Woźniak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 117
|
Wysłany: 2006-10-11, 20:28
|
|
|
nie ma to tamto...POMIDORÓWKA JEST NAJLEPSZA!! :mrgreen: |
|
|
|
|
Ataga
Województwo: dolnośląskie
Wiek: 54 Dołączyła: 19 Wrz 2006 Posty: 25 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 2006-10-11, 22:21
|
|
|
Masz racje Szymon taki mąż to skarb a skarb trzeba schować i głeboko zakopać (żartuję ) a tak na poważnie to bardzo dobra zaleta jak mąż umie coś upichcić :-D |
|
|
|
|
mateusz20
Loża zasłużonych
Województwo: Wielkopolskie
Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 1180 Skąd: Woźniki (ko.Gniezna)
|
Wysłany: 2006-10-12, 18:50
|
|
|
Agata stare przysłowie mówi, że najlepszym kucharzem jest głód, a faceci zaraz po nim. :evil: :evil: :evil: |
|
|
|
|
Szymon Woźniak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 117
|
Wysłany: 2006-10-14, 13:49
|
|
|
ale najpierw trzeba znaleźć żonę aby zachwycić ją nieziemskim gotowaniem :evil: . |
|
|
|
|
|