Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Wtorek 02 Czerwca 2020 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
dynie
Autor Wiadomość
karolc3301 



Województwo: świętokrzyskie
Wiek: 21
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 567
Wysłany: 2014-02-06, 21:26   dynie

planuje posiać kilka rządków dyni jak dojrzeją kroje na pół i daje kurom ;) i tu problem do dodawać do dyni [środka rozpołowionej ]żeby kurki chętnie jadły te dynie oczywiście bez tej grubej skóry ?? :d
 
 
jozly 


Województwo: dolnosląskie
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Kwi 2012
Posty: 185
Wysłany: 2014-02-07, 00:11   

Surowej dyni raczej nie zjedzą, chyba że bardzo młodą. Dynię można ugotować, potem zmieszać z suszoną pokrzywą i śrutem. Moje chętnie jedzą taką mieszaninę. Dynia zawiera dużo karotenu, więc żółtka zyskują na kolorze.
 
 
barbas 


Województwo: Mazowieckie
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 24 Lut 2012
Posty: 354
Wysłany: 2014-02-07, 00:35   

karolc3301, Moje kury zjadły dynie, ale starte na tarce- razem ze skórą ;najbardziej smakowały im pestki. 1 duża dynia starczyła na jakieś 2 tygodnie.
 
 
MarzenaP 



Województwo: małopolskie
Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 02 Sie 2012
Posty: 1513
Skąd: gmina Pleśna
Wysłany: 2014-02-07, 07:14   

Posadziłam kilka dyniek w 2013 roku eksperymentalnie. Moje kury jak pierwszy raz dostały dynię, to omijały ją szerokim łukiem, potem wyjadły tylko pestki i leżała ze dwa dni. Później zniknęła :) Teraz bardzo chętnie ja wydziobują do cienkiej skóry. Choć jak jest taka większa i bardzo twarda, to ta skórka zostaje z niewielką ilością miąższu. Tak, że w tym roku planuję posadzić dyni znacznie więcej.
_________________
"Człowiek powinien się tak doskonalić, aby przynosić innym spokój"
Blog: http://uciotalki.blogspot.com/
Spis hodowców: http://www.forum.woliera....asc&start=0#top
 
 
Bawka 
admin spec.wet.



Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomogła: 147 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 7063
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2014-02-07, 08:25   
   Nr Tel.: 601 654 364


Kury zwykle nie jedzą dyni jesienią. Te, które korzystają z wybiegów, mają dosyć zieleniny. Natomiast zimą rośnie apetyt na warzywa i owoce. Wtedy smakują i dynie. Problem tylko jest taki, jak przechować dynie do stycznia - lutego.
_________________
Małgorzata Zduńczyk
 
 
AL 
Admin Alicja Pańka



Województwo: Śląskie
Pomogła: 176 razy
Wiek: 63
Dołączyła: 13 Lip 2007
Posty: 7975
Wysłany: 2014-02-07, 12:46   

Moje mają do dyspozycji wybieg z trawą dokładniej mówiąc cały ogród a za dynią szalały, wystarczyło przeciąć na pół i zostawała tylko skórka, razem z bażantami zjadały wszystko miąższ i pestki. Specjalnie dostawały małe dynie o małych pestkach.
 
 
 
MarzenaP 



Województwo: małopolskie
Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 02 Sie 2012
Posty: 1513
Skąd: gmina Pleśna
Wysłany: 2014-02-07, 13:26   

Bawka napisał/a:
Problem tylko jest taki, jak przechować dynie do stycznia - lutego.

Mam piwnicę pod stodołą. Chyba 15 dyń różnej wielkości wsadziłam do niej "na zimę". W styczniu, gdzieś blisko połowy, z ostatniej dużej dyni ugotowałam zupę i resztę dałam kurom. Gdybym miała więcej dyń, to mam nadzieję, że do lutego by wytrzymały. W trakcie przechowywania zaczęło mi się psuć trzy sztuki, podejrzewam, że musiały się obić w trakcie transportu z pola do piwnicy. Tak, że w chłodnej suchej piwnicy można je przechować długo, a wyglądały, jak z przyniesione prosto z pola.
_________________
"Człowiek powinien się tak doskonalić, aby przynosić innym spokój"
Blog: http://uciotalki.blogspot.com/
Spis hodowców: http://www.forum.woliera....asc&start=0#top
 
 
Jolek 
STARSZY REDAKTOR



Województwo: śląskie
Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 02 Gru 2008
Posty: 2982
Wysłany: 2014-02-07, 15:14   

Moje kurki lubią dynię ale ja im ścieram na dużych oczkach. Zauważyłam ,że jak są odmiany bardziej słodkie to same wydziobią aż do skórki. W lato to muszę pilnować dynie bo nawet nie dojrzałe (żółte) są w stanie je zjeść, kaczki też sobie nie żałują. W zeszłym roku wysiałam Bambino. Jak do tej pory mają miękką skórkę i są przechowywane w temp. ok 5-8*C. Choć teraz mają wolny wybieg to i tak dziennie ją dostają jako surówkę z innymi warzywami.

Moje kurczęta też za nią przepadają tyle ,że na mniejszych oczkach jest utarta :d
 
 
bukareszt 


Województwo: WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 121
Wysłany: 2014-02-07, 15:27   

Ja w zeszłym roku zebrałem 2 wozy dyni, kabaczków i cukinii i do końca grudnia nie została ani jedna sztuka. Trę ja tak jak niektórzy z Was na dużych oczkach dużej tarki i posypaną śrutą dawałem odkąd się pojawiła na polu do końca grudnia włącznie. Najwięcej zjadły gęsi (najpierw 11, a przez ostatnie 2 miesiące 5 sztuk), po kilka wiaderek 5-cio litrowych dziennie. W zeszłym roku posadziłem odmianę dyni, której nazwy niestety nie znam, bo dostałem od kogoś ich matkę dynię, która do samego końca wzrostu, pomimo pokaźnych rozmiarów - ponad 30 kg niektóre ważyły - miały do tego stopnia miękką skorupkę, że z powodzeniem skarmiałem ją bez obierania z niej. Poprzednie sadzone przeze mnie odmiany wymagały wcześniejszego zdjęcia całej skorupki, bo była tak twarda, że bez ogromnego noża do niej nie podchodź. :) Polecam dynię. U mnie rośnie z powodzeniem na 4 klasie ziemi, bez żadnych oprysków, bez niczego, tylko pielenie i jeszcze raz pielenie pozwoliło mi na bardzo udany zbiór. :) Pozdrawiam.
 
 
limka 


Województwo: mazowieckie
Dołączyła: 05 Lis 2014
Posty: 17
Wysłany: 2014-11-25, 10:42   

Bukareszt , jak wygląda ta dynia , ja mam dynie małe , ich krojenie to walka z nożem dla mnie , jestem szczupła i dużo wysiłku mnie to kosztuje bo twarda skóra jest bardzo . A mam je w piwnicy i kaczkom smakuje .....
a cienka skórka na dyni to strzał w dziesiątkę ;)
 
 
kretka 


Województwo: małopolskie
Dołączyła: 17 Sie 2014
Posty: 15
Wysłany: 2014-11-25, 11:17   

Limka Ja sadzę dynie olbrzymie i one mają miękką skórkę ,a małe ozdobne to trzeba siekierką rozciupać.
_________________
kretka
 
 
inspektor 


Województwo: podkarpackie
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 142
Wysłany: 2014-11-25, 12:53   

Są też małe dynie z miękka skórką. Przy małych dyniach jest są plusy, po pierwsze dłużej można je przechowywać, po drugie pestki są wydziobywane przez ptaki w całości.
 
 
limka 


Województwo: mazowieckie
Dołączyła: 05 Lis 2014
Posty: 17
Wysłany: 2014-11-27, 14:21   

Kretka a jakie nazwy mają bo giganty to twardą skórę miewają :d
 
 
Joanna 
weterynaria



Województwo: malopolskie
Pomogła: 113 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 31 Lip 2006
Posty: 3364
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-11-27, 15:26   

Wydaje mi się, ze hokaido je się ze skórką.

Pozdrawiam,
Joanna
_________________
*O tym co piszę na Forum oraz o mnie**O papugach**O chorobach i leczeniu drobiu*
-----
Jak wiesz, że masz rację, to nie obchodzi cię co inni myślą. Prawda jak oliwa, i tak w końcu na wierzch wypływa. B. McClintock - amerykańska genetyk - cytowana w artykule C. Wallis (Time)
 
 
RAFAL.M 



Województwo: MAZOWIECKIE
Pomógł: 3 razy
Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 1695
Wysłany: 2014-11-27, 21:01   

Dynie czy cukinie jeżeli są młode mają miękką skórkę. Z czasem skóra staje się bardzo twarda nie zależnie od gatunku.
Kury sobie z tym łatwo radzą wydziobując środek. Zostawiają tylko cienką zewnętrzną warstwę. Wystarczy dynię przekroić na pół.
_________________
Zapraszam do mojego wątku w spisie hodowców:
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=26269
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,8 sekundy. Zapytań do SQL: 12