Wysłany: 2016-03-28, 21:01 Woliera dla papug - budowa
Siemka
Od dawna miałem ochotę postawić wolierkę dla papug i w końcu nadszedł sądny dzień rozpoczęcia prac. Na chwilę obecną wykopałem rowek na głębokość około 40cm o wymiarach 2,5m na 4m , zrobiłem w nim szalunek o szerokości 5 cm ,osadziłem profile pod słupki nośne 10x10, zalałem betonem i osadziłem na tym krawężniki o wysokości 22,5 cm ( niestety zabrakło mi 4 sztuk i musiałem je dziś dorobić ). Zastanawiam się jeszcze nad wylewką w wolierze , lecz z rozmów z kolegami którzy mają woliery całoroczne nie jestem do tego przekonany ponieważ oni nie mają i nic się nie dzieje a mieszkamy w niewielkich odległościach od siebie , myślałem jeszcze o nawiezieniu pospółki ( żółty piach ) i wysypaniu na niego z 3 może 4 worków cementu , zagrabieniu i polaniu wodą i na to docelowy żwir lecz nie wiem czy zdało by to egzamin . Na te chwilę to wszystko , ciąg dalszy prac w piątek po powrocie z delegacji .
cement bym sobie darowała, ptaki grzebią w podłożu, lepiej ubita ziemia na to piach, jak dasz żwir to potem trudno wymieść odchody i resztki jedzenia,z piachu o wiele łatwiej i zawsze można uzupełnić świeżym piachem
witam
AL ,po twojej podpowiedzi miałem małą burzę mózgu , a mianowicie chodzi o słowo żwir i słowo piach . Po pewnym czasie szukania w internecie zauważyłem , że w wielkopolsce skąd jestem , żwirem nazywają właśnie piach , więc w takim układzie miałem właśnie na myśli piach ( żwir ) o granulacji 0 - 3 mm .
dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gerardos 2016-03-29, 21:37, w całości zmieniany 2 razy
Prosił bym was o podpowiedzenie czy taka siatka jak w linku była by dobra ? : http://sklep.plast-met.pl...b/7413/produkt/
chciał bym mieć papużki takie jak faliste , nimfy , rozele .
_________________ Tylko głupiec nie myli się nigdy
Siemka
Prosił bym o podpowiedź na temat zaimpregnowania drewna w wolierze , a dokładnie chodzi mi o kolor impregnatu, ponieważ zastanawiam się czy kolory papug będą lepiej eksponować się na tle ciemniejszym czy tez może jaśniejszym ?
z góry dzięki za podpowiedzi
Ostatnio zmieniony przez Gerardos 2016-04-05, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
Front jest skierowany na południowy wschód , a co do wystawy nie bardzo wiem o co chodzi , jesli o wielkość frontu to ma 4 m długości 2,4 m wysokości , głęboka na 2,5 m .
Al dzięki za uwagę ,ja planuję ten otwór, który wygląda jak drzwi do około 1/3 mieć zasłonięty siatką na stałe a otwierane drzwi na około 1.2 m wysokości .
haaszek być może nie jest to dobry pomysł lecz nie za bardzo mam inny na tę chwilę , być może będzie to zmienione , ponieważ mam z tyłu za wolierą miejsce na zrobienie korytarza z siatki , a każdy kogo ja znam osobiście z moich okolic i ma papugi mówi mi , że albo znudzi mi się to i sprzedam papugi albo chwycę bakcyla i będę rozbudowywał dalej , wtedy wejścia będą od tyłu .
haaszek,Ja we wszystkich wolierach mam takie drzwi o wys. 1 m.Fakt trzeba się schylić ale szybko opanowuje sie naukę takiego wchodzenia, w końcu do woliery wchodzimy 1-2 razy dziennie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum