Witaj! Zaloguj lub Rejestracja w serwisie.
Poniedziałek 19 Sierpnia 2019 roku
Zawsze » Forum Użytkownicy Grupy Statystyki Galeria Giełda » Kupię Sprzedam Oddam/Zamienię
Szukaj:
  Galeria  

Poprzedni temat «» Następny temat
Kanibalizm - tracę jedną kurę dziennie.
Autor Wiadomość
Rybenia 



Województwo: mazowieckie
Wiek: 37
Dołączyła: 10 Kwi 2015
Posty: 67
Wysłany: 2018-01-11, 13:47   Kanibalizm - tracę jedną kurę dziennie.

Moi Drodzy,

Od ok 8 dni znajduję 1 martwą kurę dziennie. Wydziobaną, więc jak rozumiem kanibalizm.. ale nie rozumiem przyczyny!

Kury w nieśność weszły mi w 21-22 tyg życia i było to we wrześniu. Wiadomo, ze jakaś liczba mi padła, jak zaczęły się nieść, ale nie były to liczby alarmujące.
Raz na jakiś czas znajdowałam martwą kurę z wydziobanym odbytem - ale to naprwdę raz na jakiś czas.. a teraz codziennie :( nie wiem czemu :(

Kury wyglądają na zdrowe. Nic mnie nie alarmuje. Niosą się dobrze. Mają witaminy, warzywa, pszenicę, kukurydzę i kruszonkę. Od jakiegoś czasu sypię też owies na ściółkę, bo mam problem z tym że wydziobują sobie dość dużo piór.

Kurnik i wybieg mam przestronny. Stado ok 350 sztuk.
Czy ma ktoś pomysł, czego przyczyną jest upadek kur - 1 dziennie??

Pozdrawiam,
Anka
 
 
grzesiek13 



Województwo: łódzkie
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Sty 2016
Posty: 92
Wysłany: 2018-01-11, 14:00   

Przestronny to znaczy jaki podaj wymiary
 
 
Rybenia 



Województwo: mazowieckie
Wiek: 37
Dołączyła: 10 Kwi 2015
Posty: 67
Wysłany: 2018-01-11, 14:28   

grzesiek13, Boks, taki podłużny ma 5m x 20 m + wzdłuż idzie korytarz. Przez długość kurnika idą okna.
 
 
mikser 


Województwo: łódzkie
Pomógł: 7 razy
Wiek: 37
Dołączył: 03 Gru 2010
Posty: 355
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2018-01-11, 15:18   
   Nr Tel.: 660-696-094


Kurnik to raczej niewielki na taką ilość kur. A wybieg jaki mają?
 
 
Rybenia 



Województwo: mazowieckie
Wiek: 37
Dołączyła: 10 Kwi 2015
Posty: 67
Wysłany: 2018-01-11, 15:32   

mikser, Mam 3 kury z hakiem na metr kwadratowy. W eko hodowlach ma przypadać 6 kur na metr kwadratowy.. więc jest całkiem ok u mnie?
 
 
mikser 


Województwo: łódzkie
Pomógł: 7 razy
Wiek: 37
Dołączył: 03 Gru 2010
Posty: 355
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2018-01-11, 15:47   
   Nr Tel.: 660-696-094


Jeśli mają całodzienny dostęp do odpowiednio dużego wybiego to napewno starczy. Jeśli są zamknięte lub siedzą całe dnie w kurniku ze zględu na warunki atmosferyczne to już niestety taka obsada jest za duża , bo kura od kury jest praktycznie na wyciągnięcie dzioba.
 
 
Rybenia 



Województwo: mazowieckie
Wiek: 37
Dołączyła: 10 Kwi 2015
Posty: 67
Wysłany: 2018-01-11, 15:53   

mikser, Wybieg jest otwarty od 11, po pierwszym zbiorze jaj i do wieczora. Raz siedzą na zew, raz bardziej w środku bo teraz zmienna pogoda jest, no ale to może mieć wpływ na kanibalizm??
 
 
mikser 


Województwo: łódzkie
Pomógł: 7 razy
Wiek: 37
Dołączył: 03 Gru 2010
Posty: 355
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2018-01-11, 16:01   
   Nr Tel.: 660-696-094


Stres lub nuda u kur często prowadzi do kanibalizmu. Kanibalizm jest ciężki do wytępienia, przeważnie prowadzi do coraz częściejszych aktów kanibalizmu a w skrajnych przypadkach do uzależnienia i powolnego wyniszczania całego stada.
 
 
CHI 



Województwo: dolnośląskie
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 22 Paź 2011
Posty: 231
Wysłany: 2018-01-11, 17:02   

A ja się zapytam inaczej.. Czy wybieg jest pod wolierą? Szczelną?

Kanibalizm 1 kura dziennie to "mi pachnie" jakimś małym jastrzębiem... W tak dużym stadzie ponad 300 sztuk kury nie poprzestałyby na jednej...

U mnie jastrząb (takie małe ścierwo) tak załatwił 15 młodych niebieskich brahm. Przez dziurę w wolierze. Trochę podziobał, a kury dokończyły.

Też myślałam, że kanibalizm - co ja się nagimnastykowałam, aby zwalczyć kanibalizm - a stadko miało 20 kur...

Dopiero psy jednego dnia drania wypłoszyły, a drugiego upolowały..
_________________
U mnie nadal "Dyrekcja Cyrku w Budowie"
Mój temat w Spisie Hodowców:
Kliknij Tutaj
 
 
Bawka 
admin spec.wet.



Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomogła: 138 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 6848
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-01-11, 17:44   
   Nr Tel.: 601 654 364


Nietypowe odchody?
Badanie na obecność pasożytów. I ewentualne odrobaczenie.
Badanie z posiewem. Stwierdzenie bakteriozy - leczenie - antybiotyk.
Niezależnie zasiedlacz - probiotyki. Prebiotyki - włókno raczej jest (owies). Żwirek + mineralne?

I codzienne przeglądanie stada pod kątem:
1. dziobanych
2. dziobiących
i wykluczanie takich ze stada - izolacja.
Przydałoby się podzielenie na mniejsze stada, łatwiej opanować problem.

Jaja mają dobre skorupy? Są ślady krwi na skorupie?

Zaczyna się od tego, co pod ogonem - jakaś dysfunkcja, a potem to już jest nałóg.
Chyba, że w zdrowym stadzie pojawi się "nałogowiec"...
_________________
Małgorzata Zduńczyk
 
 
janusz2703 



Województwo: podkarpackie
Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 215
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2018-01-11, 18:54   
   Nr Tel.: 667643493


Podaj białko zwierzęce.
_________________
Pozdrawiam Janusz
 
 
Rybenia 



Województwo: mazowieckie
Wiek: 37
Dołączyła: 10 Kwi 2015
Posty: 67
Wysłany: 2018-01-11, 20:01   

CHI, Tak, mam wolierę. Niestety widzę ewidentnie atak na podogonie. Jedyne co u mnie może się błąkać to szczur, bo raz na jakiś czas jakiegoś uda nam się dorwać.
 
 
Rybenia 



Województwo: mazowieckie
Wiek: 37
Dołączyła: 10 Kwi 2015
Posty: 67
Wysłany: 2018-01-11, 20:08   

Bawka,

Odchody ok, wręcz.. ładne :) czasem zdarzy się jakaś wolniejsza, ale procentowo - bardzo mało takiej.

Odrobaczanie - to mam zaniedbane, ale czy jak odrobaczę, to chyba jaja nie mogę sprzedawać przez jakiś czas?

Żwirek u mnie kuleje, teraz jak jest błoto.. Ściółka jest bardzo sucha i z owsem i w tym się tarzają. Jak stawiam żwirek to w sekunde jest zasrany ;/ Ja nie wiem jak ludzie to robią, że kury mają żwirek w kurniku, ja nad tym nie panuję.

Mineralne? Nie rozumiem. Podaję witaminy. Teraz nazwy sobię nie przypomnę, ale takie co weterynarze mogą tylko kupować coś z B i właśnie na wydziobywanie się.

Skorupy są ok moim zdaniem. ok 280 jaj dziennie zdarza się jedno zakrwawione.

To moje 3 stano. Kiedyś przy błędach hodowlanych zbyt wcześnie wprowadziłam kury w nieśność i miałam prawdziwy kanibalizm. Teraz hoduję dosłownie wg instrukcji z hodowli zarodowej Rosy i dlatego nie mogę się połapać, co robię nie tak.

Postaram się na spokojnie posiedzieć w kurniku i wypatrzeć agresorów. Starałam sie to już robić, ale one na zmianę czasem potrafią sie lać i nie wiem które to te właściwe.
 
 
Rybenia 



Województwo: mazowieckie
Wiek: 37
Dołączyła: 10 Kwi 2015
Posty: 67
Wysłany: 2018-01-11, 20:10   

janusz2703, Czy mógłbyś mi zasugerować, najlepiej w jakiej formie?
 
 
Bawka 
admin spec.wet.



Województwo: warmińsko-mazurskie
Pomogła: 138 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 10 Sty 2012
Posty: 6848
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-01-11, 21:02   
   Nr Tel.: 601 654 364


janusz2703 napisał/a:
Podaj białko zwierzęce.

Na 350 sztuk to może być trudne. Może coś jak PROMOTOR L47 - oprócz witamin z grupy B -
zestaw aminokwasów.

Rybenia napisał/a:
Mineralne? Nie rozumiem. Podaję witaminy.

Chodzi o składniki mineralne (mikro- i makroelementy), oprócz witamin - np. Polfamix Avimix, Polfamix Nioska Extra.

Można też zwiększyć udział mieszanki pełnoporcjowej lub uwzględnić koncentrat paszowy (dodatek do pasz gospodarskich).

Lub taki np. KANI-STOP - to też mineralne.
_________________
Małgorzata Zduńczyk
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,49 sekundy. Zapytań do SQL: 24