Wysłany: 2019-02-19, 11:08 Jak długo moge przeciągnąć kury? - duże stado.
Dzień dobry.
Mam ok 400 kur messy. W okolicach wakacji planuję wziąć na odchów nowe 16 tygodniowe.. ale mam obiekcje.
W papierach hodowli Zarodowej w Mieni mam informację, iż nieśność kur spadnie po 12 miesiącach. U mnie z harmonogramem tak to wygląda, że muszę je ubijać w 11 miesiacu, żeby ogarnąć kurnik i zdążyć przed nowym wstawieniem.
Nigdy nie sprawdziłam (miałam 2 rzuty raz rosse, raz messę) ile je moge przeciągnąć. Nie chcę ich ubijać, szkoda mi ich, ale boje się, że jajko spadnie tak bardzo w jakimś czasie, że prowadzenie hodowli nie będzie już opłacalne - a nie będę już miała możliwości nowego wstawienia, bo przecież lęgi to też wyznaczone terminy i finito.
Czy ktoś może mi służyć radą? Jak długo kura może się nieść przy zachowaniu odpowiedniego żywienia i warunków. Ja mam kurki wolowybiegowe, tylko przy mrozach ich nie puszczam. Teraz w tę zimę kury, które zaczęły mi się nieść na początku września, mają wciaż ponad 90% nieśności. Nie wyobrażam sobie ich uboju w lipcu
Pozdrawiam,
Anka
Ostatnio zmieniony przez Rybenia 2019-02-19, 11:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum