Najlepsza słoma to żytnia nieporażona grzybem na polu przed zbiorem. Słomy /czarne/ porażone grzybem nie powinny być używane .
Bardzo dobre są wiórli od stolarza. Z drzew iglastych są naturalnie zakwaszone i w tym środowisku nie rozwijają sie żadne pasożyty.
Tak jak opisałeś to moim zdaniem zrobiłeś dobrze. Pamiętaj że musisz zadbać o stały dostęp kur do kąpieli z piaskiem. Suchy piasek najlepiej pod zadaszeniem można wzbogacić drzewnym popiołem, wyniki są bardzo dobre.
Witam , mam takie pytanie ,który virkon zastosować do dezynfekcji kurnika ,czy jest między nimi jakaś różnica w działaniu.http://allegro.pl/czyste-klatki-woliery-na-bakterie-i-wirusy-virkon-i1983115759.html http://allegro.pl/virkon-...1979794366.html
Województwo: malopolskie Pomogła: 113 razy Wiek: 51 Dołączyła: 31 Lip 2006 Posty: 3364 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-12-09, 16:22
Wydaje mi się, że one się różnią jakimiś dodatkami, ale to by trzeba było poczytać dokładny skład i ulotke producenta. Na pewno lepiej stosować to co jest zalecane do tego co chcemy zrobić. Jeśli chcesz odkazić pomieszczenie, to najlepiej tym co jest do tego zalecane przez producenta. Producenta, a nie sprzedawcę.
Oba środki mają podobny skład. Obydwa środki mogą być stosowane rolnictwie, chociaż producent zaleca stosowanie tutaj Virkonu S. Ze względu na to jest tańszy to on wydaje się lepszym wyborem. Chociaż jak będziesz mieć Virkon medyczny to też możesz nim bez problemów odkażać pomieszczenia hodowlane.
A ja zrobiłam w kurniczku, bo moje czubatki przyniosły robaczki w prezencie. teraz już nie mają i nie ma ich w kurniczku.
Kurki "zakropliłam" fiprexem dla kota. instrukcję miałam od jolek
izetta, Vircon nie jest na robale - ma inne działanie działa bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo.
temat jest o dezynfekcji czyli o odkazaniu a nie o likwidacji robactwa w kurniku
Na jesień zabiłem wszystkie kury, które były chore (pstrykały, mniej nosiły jajek, a niektóre nawet zdechły) i wymalowałem wapnem kurnik. Kiedy będę mógł założyć nowe stado kur i wprowadzić je do kurnika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum