Gwozd każdy ród się różni, tak mi mówił kiedyś ktoś kto pracował w jednym z rodów zachowawczych zielononóżki, ja trzymam się wzorca zielononóżki polskiej. Ponoć pracownicy tych zakładów bez problemu poznają ptaki z której linii są. Miałem koguty z kilku rodów i wiem, że daleko im do wzorca zielononóżki polskiej, ale czasem trafiają się piękne egzemplarze.
Zdjęcie z wystawy w Powsinie 2018r. kogut i kura.
Ostatnio zmieniony przez Bawka 2018-05-16, 22:23, w całości zmieniany 1 raz
Województwo: Europa środkowa
Wysłany: 2018-05-29, 12:56 Prawdziwa historia zielononóżki
Historyczny sukces!!!
Po wielu latach , moje pisemne argumenty trafiły wreszcie na podatny grunt i sprostowana została błędna historia zielononóżki polskiej opisana na stronach IZO w Krakowie.
Chwała przedstawicielom nauki polskiej, że pochylili głowy nad moimi pismami. Teraz upłynie kilka lat zanim ta wiedza dotrze do wszystkich zainteresowanych.
Dlatego też proszę ; umieszczajcie to sprostowanie na wszystkich dostępnych stronach i blogach i głoście chwałę i prawdę o tej kultowej polskiej kurze.
pozdrawiam
Zbigniew Gilarski
> Koordynator krajowej akcji SOS Ratujmy rasy polskie
_________________ Jeżeli zrozumiesz ,że możesz coś stracić to może zaczniesz to szanować.
Zielononóżki niestety zdjęcia starych ptaków, bo młodzież nieuchwytna, nie chcą pozować prze aparatem. Kogut z wiekiem dostaje coraz fajniejszy ogon, długie pióra.
ika coś w tym jest, na punkcie kaczek mam hopla:), ale zielononóżek też jest całkiem sporo, dziś udało mi się zrobić fotkę młodej kurce i kogutkowi, który chyba bardzo lubi kaczki, bo jak one wszedł do wody.
Województwo: łódzkie
Wysłany: 2018-08-04, 14:03
witam, jestem nowa na forum i nowicjuszem w hodowli kur, od ok 2 miesięcy mam kilka sztuk longhorna i messy, ostatnio znajomy "załatwił" mi zielononóżki, 2 kurki i kogucik. I po przywiezieniu pojawiły się wątpliwości, bo kurki są malutkie, tzn mają ok 2 miesięcy, ale i dorosłe u hodowcy były małe. Nie mam doświadczenia i nie jestem w stanie przeczytać 64 stron wątku ani też porównać rozmiarów kur wg zdjęć. Czy zielononóżki (pomijając wiek) są wyraźnie mniejsze, drobniejsze od zwykłej kury, czy nabyłam miniaturki...? Nie mam kontaktu z tym hodowcą, by wyjaśnić kwestię.
Zielononóżki w wieku 5 miesięcy powinny mieć przynajmniej te 1,5 kg masy ciała.
Nie wiem, ile powinny mieć w wieku tych 2 miesięcy. Moje białoczube w tym wieku mają - kogucik - około 475 gramów. Obie rasy mają porównywalne docelowe masy ciała. Od biedy można porównać. Może jeszcze ktoś napisze, kto ma zielononóżki w podobnym wieku i mógłby je zważyć.
Wysłany: 2018-08-05, 18:00
Bawka, dziękuję za info, poczekam, może jeszcze ktoś się odezwie. Chodzi mi o porównanie rozmiaru kury dorosłej zielononóżki i zwykłej, czy są podobne gabarytami, czy zielononóżki są zdecydowanie drobniejsze.
poniżej wrzucam jeszcze fotki moich kurek, po przejrzeniu zdjęć z tego wątku wiem coraz mniej zastanawiam się, czy moje kurki są w ogóle zielononóżkami, czy to jakieś ozdobne miniaturki
Ostatnio zmieniony przez shutter 2018-08-05, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Chodzi mi o porównanie rozmiaru kury dorosłej zielononóżki i zwykłej, czy są podobne gabarytami, czy zielononóżki są zdecydowanie drobniejsze.
Zwykłej czyli nioski? To musiałby ktoś zrobić zdjęcie, na którym byłyby obie, jedna obok drugiej.
Dlatego operuje się masą ciała, żeby dać sobie radę bez bezpośredniego porównania
Oczywiście zielononóżki są lżejsze (delikatniejsze w pokroju) i bardziej eleganckie, żwawsze od niosek.
"Gabaryty" mają podobne Masa ciała młodych kur (20 tygodni) jest zbliżona
Wysłany: 2018-08-05, 18:48
tak, chodzi mi o porównanie do zwykłej nioski. Brak mi doświadczenia, nie mam gdzie na żywo obejrzeć dorosłej zielononóżki. Mam zwykłe nioski i leghorny, wszystkie w zbliżonym wieku, kolorowe niosą się od ok 2-3 tyg, więc są już spore. Leghorny niosą się od dawna i mimo, że w tym samym wieku w porównaniu do niosek są zdecydowanie mniejsze i smuklejsze.
Te "zielononóżki" nabyłam od pana, u którego wszystkie dorosłe kurki (zielononóżki) w porównaniu do moich aktualnych niosek i leghornów były drobniutkie, jakby miniaturki. Stąd moje wątpliwości, czy to, co otrzymałam to zielononóżki i czy nie są miniaturami. Nigdzie nie mogę też znaleźć informacji, czy zielononóżki występują w wersji mini.
Chciałabym rozwikłać zagadkę z pomocą bardziej doświadczonych ode mnie, ale być może będę musiała poczekać z tym ze 2-3 mies aż odpowiednio podrosną. No chyba, że spróbuję złapać jedno nowe i zważyć.
Dzięki za zainteresowanie
Zielononóżka nie ma oficjalnie wersji miniaturowej
Zielononóżki plasują się gdzieś między leghornem a nioską
Szkoda, że nie masz kaczuch. Na zdjęciach powyżej są Przemka staropolskie i zielononóżki - można byłoby porównać
Jest też - na zdjęciu - dosyć popularne karmidło o wysokości 37 cm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum