Każdy, kto chowa brojlery na mięso, rzadko zastanawia się skąd one się wzięły. A jest to kura stworzona po to, aby szybko przybierać na wadze i w krótkim czasie nadawać się do zabicia. Musi ona szybko się opierzać, aby przy skubaniu mechanicznym usuwać całe pierze, powinny być opierzone w wieku 42 dni. Kury te nie mają długiego życia bo od 5 do 7 tygodnia przeważnie kończymy ich życie, bo później zużywają zbyt dużo paszy, mają bardzo słaby przyrost masy ciała w stosunku do zużytej paszy. Zwiększa się także w tym okresie ilość mięśni piersiowych, ale również zwiększa się nadmiernie ich ptłuszczenie.
Odchów brojlerów nie jest kłopotliwy, ale musimy zapewnić im odpowiednie warunki żywieniowe a także bytowe. Do 10 dnia kurczęta brojlerów mogą przebywać w dużym zagęszczeniu, bo 40-50 sztuk na m2, ale w miarę wzrostu należy zwiększać im przestrzeń życiową dochodząc w końcowym okresie do obsady 10 sztuk na 1m2 (latem kur musi być mniej, ze względu na zbyt wysoką temperaturę, która przy dużym zagęszczeniu może prowadzić do masowych padnięć). Żywienie może przebiegać różnymi sposobami. Pierwszym jest chów oparty wyłącznie na podawaniu gotowych pasz, tu w zależności od firmy produkującej paszę wyróżniamy:
-program 2 stopniowy – mieszanki Starter i Finiszer
-program 3 stopniowy – mieszanki Starter, Grower i Finiszer
-program 4 stopniowy – mieszanki Prestarter, Starter, Grower i Finiszer
W odchowie w gospodarstwach do 4 tygodnia żywi się wyłącznie paszami gotowymi, a w późniejszym terminie dodaje się do pasz gotowych zboża, aby w końcowym okresie przejść na same zboża. W ten sposób okres wydłuża się o około 2-3 tygodnie ale otrzymujemy zdrowsze mięso.
Brojlery zostały wyhodowane w oparciu o rasę White Rock, która stanowiła rody Żeńskie i rasę Cornish, stanowiącą rody męskie. Do otrzymywania brojlerów używa się lżejszych ras matecznych kojarząc je z ciężkimi ojcowskimi. W Polsce jest słabo rozwinięta produkcja drobiu rzeźnego, dlatego materiał do produkcji brojlerów pochodzi z importu.
Ten tekst napisałam samodzielnie i nie jest on kopią polskich jak i obcojęzycznych książek, magazynów, czasopism, stron WWW oraz innych tekstów podobnego lub tego samego typu. Tekst napisany na podstawia własnych doświadczeń i stron WWW oraz książki „Drobiarstwo niekonwencjonalne” Teresy Majewskiej
Ostatnio zmieniony przez 2011-04-23, 04:55, w całości zmieniany 5 razy
W naszym kraju hodowane są następujące „rasy” Brojlerów:
• Lahmon Meat
• Arbor Acres
• Arian Farms 34
• Sema Daudle Breast
• Indian River
• Mini Bro
• Red Bro
• Hydro N
• Hubard
• Star Bro
• ISA Vendetta
• Ross 208
Bartek, ale brojlery to krzyżówki, które w następnym pokoleniu nie są już brojlerami. Jak chcesz to możesz każdą kurę trzymać do naturalnej śmierci, nikt Ci tego nie zabroni.
Bartek, nikt nikogo przecierz nie zmusza do zabijania. Rzeczywistośc jest taka że fermy hodują te kury a póżniej one trafiają do sklepów skąd następnie do domów i garnków wielu ludzi. Jest to prawo życia i niestety tak już jest. Są jednak ludzie którzy nie jedzą mięsa i też tu nikt nikomu tego nie zabroni. Jest to ludzki wybór, kto po jakiej stronie chce być.
Województwo: mazowieckie Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 08 Lip 2006 Posty: 2268 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-10-30, 17:07
Gdyby nie było zapotrzebowania na brojlery to nikt by ich nie hodował. Ludzie chcą jeść schabowe i befsztyki, a są więc fermy krów i świń. Ostatnio starałem się zainteresować osoby z Ministerstwa Rolnictwa kurami typu czubatka polska? Zapewniam Cię, że nikogo tam to nie zainteresuje bo ta kurka nie ma znaczenia gospodarczego.
Ale to dobrze, że są i tacy ludzie, którzy buntują się i łamią zastane wzorce kulturowe oraz schematy zachowań.
moja mama tesz trzyma boriery (bardzo szybko rosną i nie lubią się zbytnio ruszać)
_________________ Jeżeli masz jakieś pytanie, interesuje Cię opis jakiegoś ptaka to napisz do mnie na PW bardzo chętnie pomogę.
zielononozka [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-03, 19:38
U mnie też są brojlery, zwylke ost niedobitki wypuszczam do stada, tam stają się nawet w miaę normalne i jajka niosą, ale następne pokolenie ciężko otrzymać. kogut nie patrzy na te kurki z pożądaniem
[ Dodano: 2007-06-03, 20:42 ]
Anno czarnoto Te brojlery, które przedstawiasz na dołączonych zdjęciach to jeszcze nic, karmione samą gotową paszą, a niech tylko dostaną troche przenicy to sie wały i kule porobią od tłuszczu
Akurat zdjęcia brojlerów robiłam u cioci która karmi naturalnie, w korytku mają śrut z pszenicy bez dodatku paszy...
zielononozka [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-04, 22:37
A to sory, nie przyjżałem się dokładnie. Respekt. Nie wiem możer to idzie tym że moja matka karmi brojlery całytmi ziarnami, I zawsze mają dostęp do żwiru??
Województwo: mazowieckie Pomógł: 4 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 852
Wysłany: 2007-06-18, 13:14
U nas co roku bierzemy brojlery.Siedzą w pomieszczeniu.Zauważyłem że jeśli cały czas karmimy je paszą dla brojlerów to one są strasznie ociężałe i ledwo utrzymuja sie na nogach.Gdy przez pewien rok karmilismy je zbożem lub srutem to one były niemalze jak zwykła kura.chodziły zwinnie i szybko inie przysiadywały tak często.kiedyś zostawilismy sobie 2 kuty na jajka.Nawet często się niosły i ich jajka były dość duże.Kiedy jednak był upał obie padły chyba na zawał seca.Nie radzę aby trzymac brojlery jako ogólnouzytkowe.Chyba żeby całe życie były w pomieszczeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum